FRCAJU VARNICE IZMEĐU BEOGRADA IZ ZAGREBA: “Kolinda nije ozbiljan političar i sa njom i ne treba ozbiljno razgovarati”!

Hrvatska politika prema Srbima i Srbiji je mješavina prljave savjesti i kompleksa, ocijenio je večeras ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin komentarajući intervju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u kojem je.pored ostalog, otkrila da je Vučić tražio i molio da ne koristi sintagmu “velikosrpska agresija”.

“Zašto Kolinda Grabar Kitarović Paveliću zamjera što je predao Dalmaciju Italiji, ali mu ne zamjera što je poklao 20.000 srpske djece. Kao Pavelićev poštovalac Kolinda Grabar Kitarović govori o velikosrpskoj agresiji ne objašnjavajući kako to da su protjerali ili pobili 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti”, izjavio je Vulin.

On je istakao da se Kolinda Grabar Kitarović izvinjava kada vidi srpsku čokoladicu, ali se ne izvinjava za pobijenu srpsku djecu.

“Kolinda Grabar Kitarović od Vučića nije dobila ono što je želela, poslušnog i uplašenog Srbina. Istina koju je Vučić izgovorio učinila je da iz nje progovore i strah i kompleks. Ona nije ozbiljan političar i sa njom i ne treba ozbiljno razgovarati. Bolje joj stoji kada pjeva pijana nego kada prepričava razgovore”, rekao je Vulin, saopćilo je resorno ministarstvo.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u intervjuu za HRT, povodom nedavnih napada na Srbe u Đevrskama i Uzdolju kod Knina, da osuđuje i da će uvijek osuđivati nasilje, ali i “da se ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalifikovati, a priori kao etnički incident, odnosno etnički motivisano nasilje”.

– Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je, povodom nedavnih napada na Srbe u Đevrskama i Uzdolju kod Knina, da osuđuje i da će uvijek osuđivati nasilje, ali i “da se ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalifikovati a priori kao etnički incident, odnosno etnički motivirano nasilje”.

“Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj, jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentarisati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopšte ne brinući o tim činjenicama”, kazala je Kitarović za HRT prvi put komentarišući te napade koji su se desili prije desetak dana.

Prema njenim riječima, to je vrlo opasno, jer izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda.

“Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti”, rekla je Kitarović u intervjuu za HRT koji će kasnije večeras biti emitovan u cijelosti.

Hrvatska predsjednica se do sada nije oglašavala povodom napada kod Knina, zbog čega se našla na udaru kritika i u samoj Hrvatskoj.

Ona je, govoreći o tome da li je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić od nje tražio da ne koristi stalno izraz “velikosrpska agresija” rekla da ne samo da je to od nje tražio, već je, kako je precizirala, “i molio” da to ne čini.

“Ono što moram da istaknem, prije svega, jeste da je u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji vrlo, vrlo neprimjereno i nedopustivo prepričavati sadržaje razgovora u četiri oka. Time gubite vjerodostojnost. Međutim, kad je gospodin Vučić već to učinio onda ću i ja. Ne da je tražio od mene da ne pominjem ”velikosrpsku agresiju”, već je to i molio. Kao što vidite molba mu nije uslišena, ”velikosrpska agresija” jeste zabilježena, nažalost, krvavim slovima u hrvatskoj istoriji”, kaže Kitarović.

U pitanju je, kako je navela, “samo još jedan totalitarni režim i treba biti i tretiran kao takav”.

“Ona je propala, ona je poražena. Međutim, isto tako svima onima koji i danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više nijedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar, neka se niko time ne zavarava”, rekla je.

Osvrnula se i na izjavu Milorada Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji.

“Ta je izjava u najmanju ruku bezobrazna, a rekla bih i vrlo neodgovorna. Gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun sopstvene države. On mora da shvati da je on poslanik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd”, rekla je Kitarović, prenosi N1.

Ona je, govoreći o Srbiji, rekla i da “Hrvatskoj svakako neće dijeliti lekcije država koja se nije suočila sa sopstvenom istorijom”.

“Država koja ne samo da nije priznala ”velikosrpsku agresiju” i zločine i genocid koji su počinjeni u njeno ime, država koja još i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa i svakako Hrvatskoj neće držati lekcije država koja je rehabilitirala četništvo i srbijanski fašistički režim iz Drugog svjetskog rata. To po meni dokazuje da se to neko novo proevropsko ruho doista u potpunosti izlizalo”, tvrdi Grabar Kitarović.

Ona je ipak dodala “da Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom”.

“Prije svega to je u interesu i srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, moramo biti odgovorni. Neću dopustiti da nasjedamo na provokacije, neću dopustiti da budemo uvučeni u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese”, dodala je.

(S.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *