ERDOGAN GUBI STRPLJENJE; ZAPRIJETIO VOJNOM OPERACIJOM: “Nećemo imati drugog izbora”

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je vojnom operacijom na sjeveroistoku Sirije ukoliko Turska ne dobije kontrolu nad “zonom bezbjednosti”

Njeno uspostavljanje dogovoreno je između Ankare i Washingtona.

“Nemamo mnogo vremena ni strpljenja za zonu bezbjednosti. Ako narednih nekoliko sedmica naši vojnici zaista ne počnu da kontrolišu to područje, neće biti izbora nego da primijenimo svoje operativne planove”, rekao je Erdogan.

Turska insistira da, u saradnji sa SAD, kontroliše zonu koja se proteže i do 40 kilometara duboko u teritoriju Sirije, a obuhvata prostor istočno od reke Eufrat do granice s Irakom.

Ankara želi da ta pogranična oblast bude očišćena od snaga sirijskih Kurda i nekoliko puta je zaprijetila da će pokrenuti novu operaciju u Siriji protiv tih jedinica ako u toj oblasti ne bude uspostavljena bezbjedna zona.

Borce iz redova sirijskih Kurda, koji čine većinu Sirijskih demokratskih snaga, saveznika SAD, Turska smatra teroristima, povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Američke snage stacionirane su na sjeveroistoku Sirije i zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama bore se protiv ekstremista Islamske države.

(SB/B92/Beta)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *