LIJEPI STRAH: Izrael zbog Hezbollaha „iz predostrožnosti“ otkazao vojne manevre

Izraelska vojska je obustavila svoje velike vojne manevre u strahu da će Hezbollah pokrenuti napade na vojnike cionističkog entiteta

Lokalni list The Times of Israel izvijestio je jučer da su izraelske vlasti odlučile otkazati vojne vježbe zakazane za sljedeći tjedan u strahu od osvetničkog napada Hezbollaha, koji je obećao odgovoriti na najnovije napade dronova režima iz Tel Aviva na Libanon.

Prošle nedjelje su dva izraelska drona pala su u Dahyehu, području koje se nalazi u južnom Bejrutu. Jedna od bespilotnih letjelica eksplodirala je ispred tiskovnog centra Hezbollaha, ne izazivajući smrtne slučajeve, a drugu su zarobile libanonske snage otpora.

Izraelske oružane snage su proglasile maksimalnu pripravnost, poništile dozvole za vikend i ograničile kretanje svojih vojnika u ranjivim sigurnosnim područjima. Osim toga, kako bi se spriječili napad Hezbollaha, izraelske snage su počele grupirati kopnene, zračne i pomorske snage na granici s Libanonom, dodaje izraelski list.

“Od prošlog tjedna izraelske snage, uključujući kopnenu, zračnu, pomorsku i obavještajnu službu, poboljšale su svoju pripremljenost za različite scenarije u pograničnim područjima s Libanonom”, navodi se u izjavi izraelske vojske.

Izraelski mediji navode da je ova mjera potaknuta najnovijom izjavom čelnika Hezbollaha Sayeda Hassana Nasrallaha, koji je upozorio „kako će Izrael platiti cijenu za napade, te da sve prijetnje i zastrašivanja neće spriječiti pokret otpora da reagira“.

Od posljednjeg izraelskog rata protiv Libanona 2006. godine, sposobnost odvraćanja Hezbollaha dramatično je narasla i nekada gerilski pokret je postao prava vojska. Jedan od razloga je njegova podrška borbi protiv terorizma u Siriji, gdje je stekao dragocjeno borbeno iskustvo.

Osim toga, libanonski pokret je posljednjih godina dobio modernije i sofisticiranije projektile, koji mogu dosegnuti sve ciljeve Izraela, a računa se da Hezbollah već ima i oko 100 000 projektila. Sam čelnik Hezbollaha priznao je da pokret ima puno više projektila, a većina je preciznih.

“Sva okupirana područja su na dometu raketa Hezbollaha”, upozorio je Nasrallah.

Nekoliko izraelskih vojnih dužnosnika je priznalo da Hezbollah trenutno ima veće sposobnosti od prije 12 godina, kada je 2006. završen rat koji je trajao 33 dana.

(Logicno.com/S. Marković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *