Home Vijesti Sewer: Vučić ide pravo PO OVE TERITORIJE BOSNE

Sewer: Vučić ide pravo PO OVE TERITORIJE BOSNE

550
SHARE

Ako Dodikova ta politika uključuje razmjenu teritorije na Kosovu po principu podjele, usprotivio bih se povećanom američkom angažmanu, jer bi to dotaklo Bosnu i Makedoniju, a Putinu bi dalo veliki poklon u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. Međutim, ako bi ta politika podrazumijevala odlučnost da BiH postane funkcionalna država koja može ispunjavati uvjete za članstvo u EU, rado bih je podržao – rekao je Serwer.

Kratko se osvrnuo i na nedavnu posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Njujorku, gdje se sastao s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.
Milorad Dodik odlučan je da rastavi državu BiH, mada baš i nisam siguran šta u praksi zapravo znači njegova najava da će se RS povući iz pojedinih institucija, ali to bi zasigurno otežalo njihov efikasan rad.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba američki analitičar i profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Washingtonu Daniel Serwer.

Da bi, kaže, mogao govoriti o eventualnom povećanom američkom angažmanu na području zapadnog Balkana, prethodno bi morao steći uvid u politiku koja je za takvo nešto neophodna SAD-u.

Vučić, smatra naš sagovornik, sjedi na dvije, pa čak i na tri stolice, ako se tu ubroji i Peking.

– Vučić nastoji Sjedinjene Američke Države i dalje ostaviti u čvrstom uvjerenju kako je on dio rješenja, a ne dio problema na Balkanu – ocjenjuje Serwer.

Na kraju je prokomentarisao i riječi srbijanskog predsjednika da nikada neće staviti svoj potpis koji bi značio da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa.

– Čemu bi se Vučić mogao nadati priznavanjem Kosova? Pa prvo i najvažnije – uklanjanju inače nepremostive prepreke za članstvo u EU – naglašava Serwer.

Podsjeća da su Njemačka i nekoliko drugih država članica EU jasno poručile kako neće ratificirati članstvo Srbije bez potpune i nepovratne normalizacije odnosa s Kosovom.

– Ako Srbija, kao što je to i planirala, bude čekala da se u potpunosti kvalifikuje za članstvo u EU, onda ništa ni ne može očekivati zauzvrat za normalizaciju odnosa s Kosovom – zaključuje Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.