BH muslimane spasili Židovi koje su oni skrivali od nacista!

Pola stoljeća poslije potomci jednih vratili su potomcima drugih uslugu spašavanja života iz Drugog svjetskog rata

Nijemci su 1941. ‘pogazili’ Jugoslaviju. Zauzeli su, između ostalog, i grad Sarajevo te je Gestapo tamo otvorio ured. Bilo je to nasuprot doma Mustafe i Zejnebe Hardage, muslimana koji su živjeli u gradu kada je zauzet.

Nacisti su popljačkali staru sinagogu i spalili 400 godina staru Toru. Porodica je, s obzirom na blizinu ureda Gestapoa, mogla čuti krike i vrištanje zarobljenika koje su ispitivali.

Usred toghkaosa i mržnje muslimanska porodica Hardaga je u svoj dom odlučila primiti prijatelja i poslovnog partnera, čovjeka imena Yosef Kabiljo, te njegovu suprugu i kći. Njihov je dom uništen u bombardiranju. Kada su oficiri iz Gestapa došli pogledati njihove dokumente porodica se skrivala u dnu ormara, samo nekoliko metara od neprijatelja.

Porodica Kabiljo ostala je u domu prijatelja sve dok se nisu, piše The Vintage News, bili u stanju prebaciti u Mostar, koji je bio pod Talijanima. Na žalost Yosef je ostao malo dulje i uhvatili su ga te natjerali da radi. Zejneba Hardaga saznala je gdje radi te mu je nosila hranu. On je nekako uspio pobjeći te vratiti se u dom Hardaga.

Nacisti su s vremenom shvatili da porodica Hardaga pomaže Židovima. Ubili su Ahmeda Sadika, člana porodice koji je pomagao u kreiranju lažnih dokumenata za židovske porodice. Familija Kabiljo je spašena i uspjeli su doći do Jerusalema.

Godine 1992. započeo je rat u Jugoslaviji. Srpske trupe su okružile Sarajevo. Ljudi su umirali na ulicama, domovi su spaljeni, a snajperisti su pucali na civile koji bi izašli na ulicu.

Porodica Hardaga skrivala se u svom podrumu, a izgubili su svaku nadu da će preživjeti rat dok nisu dobili poruku izraelskog novinara koji je pisao o ratu.

Porodica Kabiljo u Jeruzalemu nije znala jesu li njihovi prijatelji i spasitelji iz Sarajeva još živi. Kontaktirali su novinara koji je pak lokalnoj zajednici rekao da traži Zejnebu Hardagu. U Jerusalem je tada stigla poruka kako su Zejneba, tada 76-godišnjakinja, i njezina najmlađa kći Sara, i dalje u Sarajevu.

Nakon što je porodica Kabiljo saznala da je Zejneba živa, kontaktirali su sarajesvke zvaničnike da se organizira spašavanje. Slučaj je došao i do tadašnjeg izraelskog premijera Yitzaka Rabina. Zejneba i njezina kći spašene su i mir su pronašle u Jerusalemu.

(S.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *