JE LI PRAVILA VAŽE SAMO ZA NEKE ILI…? Kako Barcelonino čudo od djeteta može igrati LP iako nije prijavljeno?

Ansu Fati u samo sedam dana dva puta se upisao u povijest Barcelone.

U drugom kolu La Lige je ulaskom u igru protiv Betisa u zadnjih 12 minuta Barcelonine pobjede od 5:2 postao drugi najmlađi igrač koji je debitirao za prvu ekipu Barcelone. To mu je uspjelo sa samo 16 godina i 298 dana. Mlađi je bio jedino Vicenc Martinez, ali to se dogodilo davne 1941.

Zatim je Barcelona u Primeri gostovala kod Osasune i odigrala 2:2. Španjolski prvak gubio je od sedme minute, a za izjednačenje na 1:1 na startu drugog dijela zabio je Ansu Fati. U igru je danas ušao na poluvremenu, a zabio je šest minuta kasnije i tako sa 16 godina i 304 dana srušio Barcelonin rekord. Postao je najmlađi strijelac u povijesti kluba skinuvši rekord Bojana Krkića, koji je prvi gol zabio sa 17 godina i 53 dana.

No nakon što je postao top-tema ne samo španjolskog nego i svjetskog nogometa, Barcelona ga nije prijavila za Ligu prvaka. To je mnoge začudilo, posebno zato što na popisu među 25 igrača nisu također sjajni mladići Riqui Puig i Inaki Pena, ali zato jesu mladi igrači Abe, Araujo i Sarsaneda.

Evo i zašto; Abe i Araujo su na A popisu za Ligu prvaka jer su u Barceloni kraće od tri godine, a Sarsaneda je ondje jer je 1997. godište, dakle nije mlađi od 21 godine.

Spomenuti izostavljeni mladi asovi mogu biti na Barceloninom B popisu za Ligu prvaka. Prema pravilima UEFA-e, taj popis može se poslati do ponoći dana prije kojeg se igra utakmica Lige prvaka. Na njemu mogu biti igrači mlađi od 21 godine koji su u klubu proveli najmanje tri godine.

Tako Fati može igrati protiv Intera, Borussije Dortmund i praške Slavije iako nije prijavljen za Ligu prvaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *