Čović: Ovo je jedini način da Bosna nastavi da postoji

HDZ BiH pozvao je danas političke partnere da se vrate dijalogu i da izborni pobjednici formiraju vlast kako bi se ubrzao evroatlantski put BiH, ističući da ovakvo stanje nikome ne odgovara, da se BiH gura u još dublju političku krizu, udaljava od evroatlantskih integracija i sprovođenja ključnih reformi.

HDZ u saopštenju ističe da predstavnici hrvatskog naroda nemaju nikakvih nedoumica oko članstva BiH u EU i NATO-u, te provođenja ključnih reformi kako bi se osigurala stabilnost, napredak i bolji životni standard, ali da partneri na bošnjačkoj i srpskoj stani imaju pravo na različite poglede vezane za budućnost BiH.

– Moramo se maksimalno uvažavati, te kroz zajedništvo i istinsku zaštitu konstutitivnih naroda graditi modernu i evropsku BiH. Upravo potpisani Principi za uspostavljanje vlasti su pravi primjer kompromisa i realnog promišljanja šta je zaista BiH, te se moraju hitno realizovati. To je pravi put i jedino rješenje – poručuju iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se podsjeća da potpisivanje Principa za formiranje Savjeta ministara BiH, dogovorom predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Opštih izbora 2018. godine, nažalost, nije rezultirao novom vlašću i realizacijom dogovora. Ostala je samo želja za napretkom i insistiranje hrvatske strane na kompromisu.

– Nakon isteka dogovorenog roka od 30 dana, ponavljamo, rješenje isključivo može biti dogovor i kompromis, na što zvaničnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH skoro godinu dana pozivaju. Odgovornim pristupom moramo omogućiti da izborni pobjednici uspostave vlast, što je u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH – navode iz HDZ-a, prenosi Srna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *