Home Sport OTKRIVAMO: Kako je propao transfer Van Dijka u Manchester United?

OTKRIVAMO: Kako je propao transfer Van Dijka u Manchester United?

183
SHARE

Holandski div Virgil van Dijk se od dolaska u Liverpool 2018. godine afirmisao kao jedan od najboljih centralnih defanzivaca današnjice.

Još za vrijeme igranja u Celticu, Van Dijk je privlačio dosta pažnje zbog svojih fizičkih, napadačkih, ali posebno defanzivnih karakteristika.

Najbrži i najkonkretniji u namjeri da ga dovede bio je Southampton. U istoimenom gradu je iskoristio veću pozornicu i postao meta velikih evropskih klubova.

Najhrabriji u cijeloj priči bio je Nijemac Jurgen Klopp. On je naredio da se prošle zime Van Dijk proglasi najskuplje plaćenim defanzivcem u historiji, a Holanđanin je vratio istom mjerom.

Individualne nagrade, fantastiče brojke, nestvarna statstika samo su dio ononga što je Van Dijk donio u Liverpool. Međutim, sve je moglo završiti drugačije, ali je jedan čovjek ponovo “kiksao”.

Za vrijeme mandata Josea Mourinha, predloženo je da njegovo pojačanje u odbrani bude upravo Van Dijk. Portugalac je odlučio da mu nije potreban pa je kupio Victora Lindeloga i Erica Bailyja.

Do kraja te godine Mourinho je dobio otkaz u Manchesteru, koji je ovog ljeta Harryja Maguirea učinio najskupljim defanzivcem.