Home Vijesti ČOVIĆEVI PORTALI RIGAJU VATRU: Komšić ide na komemoraciju lordu Ashdawnu koji je...

ČOVIĆEVI PORTALI RIGAJU VATRU: Komšić ide na komemoraciju lordu Ashdawnu koji je lažno optužio Tuđmana za podjelu BiH!

304
SHARE

Mostarski mediji pod kontrolom HDZ-a, cinično su popratili vijest o odlasku predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u radnu posjetu Velikoj Britaniji. Nastojeći umanjiti značaj ove posjete, HMS tvrdi da „ateista Komšić“ ide na komemorativni skup i misu zahvalnicu u spomen na Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH, koji je umro prošle godine u decembru.

„Sarajevski mediji odlazak ateiste Komšića na misu predstavili su kako ‘radnu posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske’, u sklopu koje će on imati bilateralne sastanke. Ali, nije objavljeni ni kad ni s kim“, piše portal HMS, podsjećajući čitaoce na „lik i djelo“ Paddyja Ashdowna.

„Hrvati u BiH Ashdowna će pamtiti po tome što je nametnuo Statut Mostara, prema kojem je vrijednost glasa Bošnjaka bila višestruko veća od vrijednosti glasa Hrvata, što je Ustavni sud BiH ocijenio diskriminirajućim te poništio nametnuta izborna pravila za Mostar“ piše Hrvatski Medijski Servis, navodeći da je Ashdown za vrijeme svog manadata smijenio i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, te da je pred smrt uputio zajedničko pismo s još dvojicom visokih predstavnika Carlom Bildtom i Cristianom Swartzom Schillingom visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini u kojem je optužio Hrvatsku za mješanje u unutarnje stvari BiH, te naveo kako je izbor Željka Komšića legalan i legitiman.

HMS tvredi da je Ashdown poznat je i kao tvorac „izmišljene Tuđmanove salvete, lažiranog dokaza za mit o podjeli BiH između Tuđmana i Miloševića i podloge za tezu o agresiji Hrvatske na BiH“ piše HMS, koji navodi da je „o lažnosti ove salvete napisano mnogo“ te da je “podvala ovog engleskog političara vrlo je brzo raskrinkana”.

„Toliko je ponavljana po inozemnim a nažalost i hrvatskim medijima kao nepobitan dokaz hrvatske ekspanzionističke politike da je postalo neizbježno da je Paddy Ashdown ponovi i na Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije u slučaju protiv generala Blaškića“, zaključuje HMS.