ŽELJKA CVIJANOVIĆ SAMA SEBI NE VJERUJE: „Oni misle da SNSD tako žarko želi da dođe na vlast u Sarajevu, Republika Srpska je UVIJEK ZA SARADNJU S NATO savezom…“

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je kao beznađe činjenicu da vlast na nivou BiH nije formirana ni gotovo godinu dana nakon izbora, naglasivši da se time šalje loša poruka i da su u pozadini svega političke igre

Cvijanovićka, koja je potpredsjednik SNSD-a, naglasila je da je sve to zašlo u ćorsokak, sasvim bespotrebno i nepromišljeno, vjerovatno sa namjerom uslovljavanja SNSD-a.

“Oni misle da SNSD tako žarko želi da dođe na vlast u Sarajevu da će prihvatiti sve. Ne, nećemo prihvatiti stvari koje nisu u skladu sa Ustavom, stvari koje nisu u skladu sa političkim realnostima i stvari za koje nemamo podršku naroda”, rekla je Cvijanović za “Euroblic”.

Na pitanje da li je moguć dogovor s obzirom na suprotne stavove dva člana Predsjedništva BiH, sa jedne, te stav Milorada Dodika, sa druge strane, Cvijanović je ocijenila da je dogovor moguć, ali da se moraju uvažiti određene političke realnosti i da niko nikome ne uzurpira bilo koja prava.

“Dakle, hajde da pričamo o onom o čemu smo saglasni, a da rješavamo ono o čemu nismo, a ne da ono oko čega se ne slažemo nametnemo kao jedno jedino pitanje i da sve drugo zbog toga treba da propadne”, istakla je ona.

Cvijanovićka je rekla da je Godišnji nacionalni program (ANP) izmišljena tema i izmišljen uslov, te naglasila da je prioritet put ka EU.

“Priča o NATO putu je samo isprodukovana da bi bila kočnica za blokiranje procesa, a ne da bi bila neka tema oko koje treba dase usaglasimo i nađemo rješenje”, navela je ona te podsjetila da je Republika Srpska uvijek za saradnju sa NATO-om i da postoji Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike.

Na pitanje kako će Narodna skupština Srpske odgovoriti na blokadu vlasti na nivou BiH, Cvijanovićka je rekla da će se republički parlament ozbiljno baviti temama koje su važne za funkcionisanje Republike i da će njen odgovor biti legalistički.

“Mi smo legalisti i znamo na koji način stvari u okviru BiH treba da budu koncipirane. Ustav BiH je vrlo jasan po tom pitanju i nemate dilemu ko ima pravo na kakvo predstavljanje. U svakom slučaju, ponudićemo partnerstvo da se razgovara i to na način koji će biti realan, racionalan i uvažiti interese svih”, navela je ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *