BARIŠA ČOLAK NIZ DLAKU STRANAČKOM ŠEFU, ZA SVE KRIVI KOMŠIĆA: „SDA opterećuje odnose u Bosni i Hercegovini na duge staze, radikalizirali su svoje stavove od kako je DF otišao…“

Poruke SDA dodatno će onemogućiti ili usporiti mogućnost konačnog dogovora i uspostavljanja vlasti na nivou BiH, te na duže opteretiti odnose u zemlji, smatra predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH Bariša Čolak

Čolak ističe da rješenju problema ne vodi definisanje jednog naroda kao dominantnog, pri čemu se zanemaruje da je BiH višenacionalna zemlja.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da nije prihvatljiva organizacija BiH na pet-šest regija u kojima je uvijek jedan narod većina, a druga dva manjina.

Prema njegovom mišljenju, SDA je zaoštrila stavove, nakon što su u posljednjih godinu dana od te stranke više desno u svojoj politici otišli SDP i DF.

Odgovarajući na pitanje da li sada vodeće hrvatske i srpske stranke treba da zaobiđu SDA pri formiranju vlasti, Čolak navodi da je veoma teško pronaći nove partnere jer u političkom Sarajevu ne postoje stranke koje bi bitno odstupale od tih stavova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *