POTPREDSJEDNICA FBiH MELIKA MAHMUTBEGOVIĆ ŠOKIRANA REAKCIJAMA NA DEKLARACIJU SDA: “Zbog čega ovakva reakcija iz RS-a i Srbije, mi želimo državu…“!?

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i novoizabrana potpredsjednica Stranke demokratske akcije na proteklom kongresu ove stranke gostujući u Novom danu na N1 govorila je, između ostalog, i o Programskoj deklaraciji SDA koja je proteklih dana izazvala mnogo reakcija u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji

Govoreći o reakcijama iz RS-a i Srbije na Programsku deklaraciju SDA, Mahmutbegović navodi da “začuđuje silina napada i ovako ostrašćene reakcije”.

“Apsolutno ne vidim razloga za takve reakcije jer Programska deklaracija koja je usvojena na Kongresu i reforma Ustava koja je predviđena u toj deklaraciji je identična usvojenoj 2009. i 2015. godini. Na proteklim kongresima imali smo deklaracije koje su isto to podrazumijevale. Zašto u ovom mometu takve reakcije, o tome treba razmisliti? Zbog čega ovakava reakcija iz RS i Srbije? Smatram sve te reakcije i optužbe da SDA radi antidejstonski i da ruši državu Bosnu i Hercegovinu neprimjerenim, neutemeljnim, zlonamjernim i tendecizonim”, kazala je.

Potvrdila je da je SDA i u prethodnim programskim deklaracijama imala predviđenu reformu ustava na isti način.

“To je definitivno stav SDA koji je transparentan, javan, prisutan decenijama. Želimo funkcionalnu, pravno uređenu državu, članicu EU, građansku državu gdje će svaki građanin imati jednaka prava na svakom dijelu BiH. To je naše legitimno pravo kao SDA. Jasno smo rekli, da bilo kakve reforme Ustava i promjene može doći samo dogovorom sva tri naroda, to smo jasno potcrtali”, kazala je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine za N1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *