Home Vijesti REPUBLIKA SRPSKA UMIRE: Demograf iz Banja Luke u panici poziva na radikalne...

REPUBLIKA SRPSKA UMIRE: Demograf iz Banja Luke u panici poziva na radikalne mjere…

395
SHARE

Demograf Draško Marinković smatra da je natalitet trenutno vodeći nacionalni interes, te pitanje strateškog opredjeljenja svih prethodnih, sadašnjih i budućih vlasti Republike Srpske

“Natalitet je naše nacionalno pitanje. Moramo se okupiti svi, bez obzira na političko, religijsko i etničko opredjeljenje u smislu nacionalnog identiteta. Moramo voditi računa o tome da nas bude više kako bismo omogućili mladima u budućnosti da ostanu na ovom našem prostoru”, rekao je Marinković.

On je ukazao na to da je u entitetu Republica Srpska jedno vrijeme bilo zapostavljeno stručno mišljenje o ovoj problematici.

“Politika je posljednih mjeseci pokušala da uključi nauku i struku. Mislim da je napravljen dobar potez da se i struka sad pita i da političari poslušaju malo struku šta treba uraditi u neko dogledno vrijeme”, istakao je Marinković.

On kaže da bi na ovom prostoru trebalo uvesti jedinstven registar stanovništva Republike Srpske koji bi pratio egzatne podatke o tome koliko se ljudi odseljava s tog prostora.

“Ima nas manje svakim danom, sve smo stariji i sa odlivom mladih radno sposobnih naši gubici su sve veći. Naš deficit u ovom smislu od 2002. do 2018. godine je 60.000 stanovnika samo po osnovu toga što imamo više umrlih nego rođenih”, rekao je Marinković sinoć za Alternativnu televiziju .

Kada je riječ o kompletnoj demografskoj slici Republike Srpske u posljednjih 20 godina, Marinković kaže da statistika pokazuje da se broj stanovnika smanjuje iz godine u godinu, što je posljedica sve nižeg prirodnog priraštaja stanovništva i odlaska stanovništva u inostranstvo.

“Osim nedovoljnog rađanja djece, naš veliki problem je mortalitet koji je u porastu u posljednjih 10 godina, te odlazak mladih u inostranstvo”, istakao je Marinković.