SENAD BRATIĆ POSLAO PORUKU SNSD-u: “Udar na mene kao predstavnika Bošnjaka u NSRS-u loša je poruka za…”

Bratić smatra kako političke stranke ne trebaju u ovom momentu unositi dodatne tenzije. Kako kaže, SNSD političku krizu koju izaziva na nivou države BiH sada prenosi i na bh. entitet RS.

Potpredsjednik Narodne skupštine entiteta RS Senad Bratić, čiju je smjenu pokrenula vladajuća garnitura u RS-u zbog Deklaracije SDA o građanskoj državi, kazao je za Klix.ba kako je smjena politički motivisana.Bratić je rekao kako je Kolegij NSRS-a odlučio danas održati sjednicu zakonodavnog organa manjeg bh. entiteta, a na kojoj će se naći i Prijedlog odluke o razrješenju dužnosti potpredsjednika NSRS-a, odnosno njega.

“Razlog za to je Programska deklaracija SDA. Dobro, to je politika. Oni koji su donijeli ovakvu odluku trebaju se preispitati da li je ovo dobar kurs. Razrješenje nije zbog mog rada, naprotiv, do sada o mom radu najbolje govori javnost i moje kolege. Razrješenje je rezultat politike”, kazao je Bratić.

On je istakao da je udar na njega kao predstavnika Bošnjaka u NSRS-u loša poruka za javnost entiteta RS te da ovakav potez ima svoju težinu.

“Skupštinska većina koja je odlučila ovako treba da preuzme odgovornost za sve ovo”, rekao je Bratić.

Stranka demokratske akcije (SDA) zajedno s ostalim probosanskim strankama ima dovoljno ruku da u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već sutra izglasa smjenu Nebojše Radmanovića iz SNSD-a s pozicije zamjenika predsjedavajućeg državnog organa zakonodavne vlasti. Mala je vjerovatnoća da bi se čak i opozicione probosanske stranke založile za SNSD-ov kadar, odnosno da bi glasale protiv smjene Radmanovića.

Bratić smatra kako političke stranke ne trebaju u ovom momentu unositi dodatne tenzije. Kako kaže, SNSD političku krizu koju izaziva na nivou države BiH sada prenosi i na bh. entitet RS.

“Mislim da rješenja trebamo tražiti u dogovoru, neka se spuste tenzije i neka razum progovori. Ne treba odluke donositi vruće glave i kakve su reakcije na terenu. Život se odvija lokalno i nije život samo u Sarajevu. Ovo sigurno nije dobar način da pravimo bolji ambijent”, zaključio je Bratić.

Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a, DEMOS-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *