Cvijanovicka ne zna o cemu prica, “I mi ćemo dodati neke uslove”

Dodala je i da na evropskom putu BiH ne može biti visokog predstavnika, niti stranih sudija u pravosudnom sistemu te da je zadovoljna, ako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kaže da su prošla vremena nametanja rješenja

Predsjednica RS-a i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je danas da u Bosni i Hercegovini ne postoji saglasnost o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za NATO-u te upitala zašto se onda to pitanje postavlja kao uslov za formiranje vlasti na državnom nivou.

“Ako je to politika uslovljavanja, onda ćemo i mi dodati još neke uslove za koje znam da njima ne odgovaraju”, istakla je Cvijanović.

Smatra da je SNSD-e dala doprinos u procesu formiranja vlasti na nivou BiH, te da su njeni predstavnici učestvovali u razgovorima i zagovaraju koncept da izborni pobjednici moraju vršiti vlast.

“BiH nije izborna jedinica za bilo koju funkciju i nivo vlasti, nego se vlast sastavlja na osnovu izbornih rezultata iz dvije izborne jedinice, RS i Federacije BiH”, ustvrdila je ona u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodala je i da na evropskom putu BiH ne može biti visokog predstavnika, niti stranih sudija u pravosudnom sistemu te da je zadovoljna, ako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kaže da su prošla vremena nametanja rješenja.

Tvrdi da neodgovorna politika, „koja dolazi iz političkog Sarajeva, navikla da ima podršku visokog predstavnika za politički cilj koji postavi“.

Cvijanović je potvrdila da je formirana radna grupa za izradu prijedloga za povećanje plaća u tom bh. entitetu, a kojoj su bivši i sadašnji premijeri i ministri finansija.

“Opredijeljeni smo da bude povećana minimalna plaća, a samim tim i prosječna”, kazala je.

Cvijanović je danas u Banjoj Luci prisustvovala otvaranju 16. savjetovanja pravnika iz BiH i regiona – “Oktobarski pravnički dani”.

(Fena)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *