Home Vijesti NAPETOST RASTE, LOŠE VIJESTI ZA ZAPADNI BALKAN: Europska unija bez jasnog stava...

NAPETOST RASTE, LOŠE VIJESTI ZA ZAPADNI BALKAN: Europska unija bez jasnog stava o proširenju, evo gdje je “zapelo”…

132
SHARE

Lideri Evropske unije na samitu u Briselu još traže zajednički jezik kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Diplomatski izvori navode da zemlje članice pokušavaju doći do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su iza 19:00 sati u četvrtak, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći, prenosi Tanjug.

Iako veliki broj zemalja EU-a smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i s Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja, među kojima su Holandija, Danska i Španija, zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Njemačka odbaciju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se, pored protivljenja otvaranju pregovora s obje zemlje, zalaže i za promjenu metodologije procesa pristupanja.

Razmatrane sve opcije

Izvori iz Evropskog vijeće kažu da neke zemlje članice, na prvom mjestu Francuska, Njemačka, Holandija i Danska, pokušavaju usaglasiti tekst koji bi odložio pristupne pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije za 2020. godinu, ali i pokušao “ohrabriti” ove dvije zemlje.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Brexita.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je u agenda samita EU-a nakon neuspjeha evropskih ministra da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

Iz finskog predsjedavanja EU-om kažu da su zemlje članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima i razdvajanje početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna, ni druga zemlja nisu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da se cijeli proces pristupanja treba reformirati prije nastavka integracija zemlja koje žele postati nove članice Unije.