Home Svaštara Gospodari ratišta – Provale bošnjačkih odreda osmanske vojske u Italiju

Gospodari ratišta – Provale bošnjačkih odreda osmanske vojske u Italiju

170
SHARE

Nakon što su teško porazili hrvatske velikaše u Bici na Krbavskom polju 1493. godine, Osmanlijama biva otvoren put za daljna osvajanja u srednjoj Evropi. Naravno nosilac tih borbi su bili Bošnjaci koji su i tada predstavljali ključni faktor osmanske vojske.

Nekoliko godina nakon ove bitke Bošnjaci (1488.), pod vodstvo namjesnika Iskender paše, provališe u Istru i potpuno poraziše mletačku vojsku. U povratku je načinjena velika šteta Istri i Dalmaciji, a naročito Kninu i Zadru. Iza njih su ostala u pepelu 132 grada, sela i trgovišta. Izvorna građa bilježi da je plijen bio toliko veliki da je samo nakit sa zarobljenih djevojaka vrijedio koliko harač jedne osamanske pokrajine. Paša je jednu petinu plijena otpremio u Istanbul, a ostatak je podijelio sa svojom vojskom.

Uvidjevši da su Bošnjaci i njihov namjesnik veoma sposobni da prodru duboko u neprijateljsku teritoriju tadašnji osamnski sultan, Bajazit II, nagradi Iskender pašu sa svilenom odorom i sabljom uz naredbu da ponovo provali u Italiju i da im da do znanja kolika je sila Osmansko carstvo. Kod Lepanta se, 1499. godine, ponovo okupila velika osmanska vojska u kojoj se i ovaj put nalazio veliki broj Bošnjaka. Iskender ponovo provali u Italiju i ne naišavši nigdje na otpor stiže do rijeke Tagliamente, gdje su ga stanovnici dočekali sa darovima i poklonima. Iskrender ih je lijepo primio, te je naredio vojsci da ih niko ne smije dirati. Zatim pređoše rijeku Brentu i spustiše se do same Venecije. Uvidjevši da je grad dobro utvrđen i da ga ne može zauzeti, Iskender sa svojim četama opustoši svu okolicu, pa se vrati istim putem. U povratku na rijeci Brenti ga dočeka velika mletačka vojska. I pored toga što su upali u zasjedu Bošnjaci su izvojevali novu pobjedu. Međutim, i na Tagliamenteu, gdje su ih prethodno lijepo dočekali, Bošnjaci ponovo upadoše u zasjedu ali i ovaj put odnesoše odlučnu pobjedu. Iskender paša, ljutit zbog izdaje, naredi da se sasjeku svi odrasli muškarci, a da se djevojke i djeca povedu na konjima. Prešavši rijeku iz osvete zapali sve što je zatekao. Nakon dva mjeseca borbi stigao je u Bosnu sa novim ogromnim plijenom.

Bosnae.info