PIŠI PROPALO: Evo zašto neće uspjeti sutrašnji sastanak SDA i HDZ-a!

Pregovaračke pozicije dvije stranke jednako su udaljene kao i ranije i malo je vjerovatno da će na sutrašnjem mostarskom sastanku SDA i HDZ približiti stavove i primaknuti se kompromisu.

U ponedjeljak u 13 sati u Centrali HDZ-a BiH u Mostaru biće održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, na kojem će se razgovarati o formiranju vlasti, te izmjenama Izbornog zakona.

Prema informacijama „Slobodne Bosne“, delegaciju SDA predvodit će partijski lider Bakir Izetbegović, a u delegaciji će biti još i Denis Zvizdić, Edin Ramić te Halid Genjac. Na drugoj strani, delegaciju HDZ-a predvodit će partijski šef Dragan Čović, a sudjelovat će i Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda te Borjana Krišto.

– Ja ću nastojati da otvorimo razgovore na vrlo konkretan način, a to znači da tražimo rješenja koja će poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili načela koja smo davno svi potpisali, a to je da pripadnici jednog naroda neće birati predstavnike drugom narodu. To je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda kako je to definirao Ustavni sud i postoji bezbroj rješenja koja bi zadovoljila taj i sve druge kriterije, a ja ću nastojati da konkretno razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda, Gradu Mostaru i moguće o još nekim političkim pitanjima. Nećemo mi to moći na jednom sastanku riješiti, ali ja ću predložiti da napravimo jednu dinamiku da u ovoj godini kroz tri ili četiri sastanka dogovorimo izborni zakon prije izborne godine. Nadam se da ćemo kroz neke druge odnose koje gradimo između HDZ-a i SDA olakšati i donošenje ovih odluka – poručio je Čović.

Dakle, HDZBiH namjerava ponovo pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu BiH na temelju ranijeg prijedloga koji uvažava presudu Ustavnog suda BiH (“slučaj Ljubić”) dok zanemaruje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Sejdić-Finci”, “Zornić” i “Pilav”.

Nasuprot tome, SDA insistira da se razmatra provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava koje je kao prioritet pred BiH postavila i Evropska komisija, te da se u tom sklopu razmatra i presuda Ustavnog suda BiH.

Pregovaračke pozicije dvije stranke oko promjen izbornog zakonodavstva jednako su udaljene kao i ranije i malo je vjerovatno da će na mostarskom sastanku SDA ili HDZ približiti stavove i primaknuti se kompromisu.

Također je evidentno da se dvije strane ne slažu s postupkom formiranja Vijeća ministara BIH.

– Ima nadmudrivanja oko toga što bi tko trebao uraditi i što je čiji prvi potez. Ja ću predložiti gospodinu Izetbegoviću da idemo s inicijativom za bezuvjetnu uspostavu Vijeća ministara, kako bi se u potpunosti uspostavila i zakonodavna vlast. Time bi ubrzali procese pa i ono što se postavlja kao uvjet za naš euroatlantski put, a to je Godišnji nacionalni plan za NATO. To treba uraditi novo Vijeće ministara kada preuzme dužnost. Ima ono dovoljno kapaciteta i dovoljno relevantnih odluka koje smo ranije donosili. A budući da je to proces koji će dugo trajati i oko kojeg mora postojati konsenzus u BiH, moj je stav da što prije uspostavimo Vijeće ministara i parlamentarnu većinu koja će funkcionirati, uključujući uspostavu parlamentarnih povjerenstava – kazao je Čović za Fenu.

Nasuprot tome, SDA insistira da se prije uspostave Vijeća ministara postigne puna suglasnost oko ANP-a, kako je to Zakonom predviđeno. Na tome izričito insistira i Komšićev DF, koalicioni partner SDA, koji bi prije raskinuo koaliciju nego pristao na zastoj NATO integracija. Ovo je naročito bitno nakon Francuske blokade evropskih integracija Albanije i Sjeverne Makedonije nakon čega je naglo skočila cijena NATO integracija. Naime, s obzirom da put u EU više ne zavisi od BiH, čak i u slučaju ispunjavanja svih obaveza koje stave pred nama, NATO sada ostaje institucija u kojoj je realno da Bosna i Hercegovina u doglednoj budućnosti postane punopravni član. Dodatnu težinu ovome daje i činjenice da se Srbija posljednjih mjeseci intenzivno naoružava, uglavnom od strane Ruske Federacije.

Početne pozicije SDA i HDZ oko formiranja Vijeća ministara BiH toliko su udaljene da se čak ni ne nazire mogućnost postizanja kompromisnog rješenja.

(S.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *