Home Vijesti DRAGAN MEKTIĆ PODIŽE PRITISAK VOŽDU IZ LAKTAŠA – ODLUČUJE O NOVOM DIREKTORU...

DRAGAN MEKTIĆ PODIŽE PRITISAK VOŽDU IZ LAKTAŠA – ODLUČUJE O NOVOM DIREKTORU SIPA-e: Dodikovi mediji otkrivaju ko su favoriti…

142
SHARE

Aktuelni direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić dobiće najviše ocjene od članova Nezavisnog odbora Parlamenta BiH i biće najbolje rangiran među četiri kandidata za direktora, bez obzira na to što je MUP poslao zvaničnu informaciju odboru da je Stanić u februaru ove godine ispunio uslove za penziju, piše “Glas Srpske”

Prema tvrdnjama izvora bliskog Nezavisnom odboru, članovi ovog parlamentarnog tijela koje sprovodi kompletnu konkursnu proceduru i rang-listu uspješnih kandidata šalje ministru bezbjednosti BiH staviće napomenu da ih je MUP RS informirao da je Stanić ispunio uslove za penziju, ali će on biti najbolje rangirani kandidat ispred direktora Policije RS-a Darka Ćuluma. Isti izvor tvrdi da je to jasno iz diskusija članova odbora sa ranijih sjednica, ali dodaje da još nije jasno da li će preostala dva kandidata Goran Zubac i Žarko Laketa uopšte biti na listi uspješnih kandidata.

– Članovi devetočlanog odbora svakom kandidatu mogu da daju od nula do stotinu bodova, a da bi kandidati bili na rang-listi uspješnih moraju da osvoje najmanje 50 odsto od ukupnog broja bodova, znači najmanje 450 bodova. Ukoliko ne osvoje, ne idu na rang-listu uspješnih, a iz ponašanja bošnjačkih članova odbora može se naslutiti da Zupcu i Laketi sigurno neće dati visoke ocjene, tako da je pitanje da li će njih dvojica osvojiti po 450 bodova. To praktično znači da bi Mektić mogao dobiti rang-listu samo sa imenima Perice Stanića i Darka Ćuluma – objašnjava izvor.

Kada je riječ o uslovima za penziju, on dodaje da Nezavisni odbor ne odlučuje da li neko treba da bude penzionisan i da to što je neko ispunio uslove za penziju nije eliminatorni uslov kada je riječ o proceduri pred odborom.

– Odbor će uz rang-listu koju šalje ministru bezbjednosti navesti da su kandidati dostavili svu traženu dokumentaciju u skladu sa konkursom, pri čemu odbor nema službenu obavezu da utvrđuje da li je neko ispunio uslove za penziju, jer je to posao poslodavaca – objašnjava izvor.

On precizira da je odbor upravo zbog anonimne prijave u kojoj se navodi da su neki kandidati ispunili uslove za penziju prekinuo nedavnu sjednicu i od nadležnih institucija tražio da im do 1. novembra dostave zvanične informacije o tome.

– Nezavisni odbor ima sjednicu 4. novembra i poslije te sjednice će rang-listu uspješnih kandidata dostaviti ministru bezbjednosti Draganu Mektiću, a šta će dalje on raditi, koga će predložiti za direktora i šta će i kada će Savjet ministara odlučivati o tome, to apsolutno nije stvar odbora – kategoričan je sagovornik.

Prema njegovim riječima, Mektić će sasvim sigurno ponovo predložiti Stanića za direktora, ali je veliko pitanje da li će Savjet ministara odlučivati o njegovom prijedlogu i mnogo realnije je da će odužiti sa imenovanjem ili će čak konkurs biti poništen, piše „Glas Srpske“.