EVO ZAŠTO VRHOVNOG KOMANDANTA ALIJE IZETBEGOVIĆA NEMA U OBJAVLJENOM REGISTRU OS

Salko Bukvarević, resorni ministar je pojasnio zašto u javnoj objavi registra nema prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, koji je bio i vrhovni komandant.

Svojevremeno je, sada rahmetli, predsjednik Alija Izetbegović zamolio da ga ne stavljaju ni na kakve spiskove, da ne bi slučajno po nekom automatizmu dobio neko pravo. On se nalazi u evidenciji, sve je evidentirano znači, svi ostali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine se nalaze. On je dakle svojevremeno razgovarao sa predstavnicima grupe za vođenje vojnih evidencija, to je u Općini Centar u Sarajevu, i zamolio ih da se ne bi slučajno njegovo ime našlo na nekom spisku, pa da ne bi ostvario neko pravo. Predsjednik se uredno vodi u registru kao vrhovni komandant, ima puni ratni staž i to je uredba koja je propisala da članovi Predsjedništva BiH kao vrhovna komanda, obavljaju tu dužnost. Međutim, nisu ga stavili na javni spisak zbog njegove molbe iz 1993 ili 1994. godine – pojašnjava za Faktor Bukvarević.

Arhiv
Osvrnuvši se na ogromno interesovanje za registar, neprestano padanje stranice na kojoj je objavljen, Bukvarević kaže da je angažirana tehnička ekipa koja otklanja problem.

Tehničke službe rade na podizanju servera. U jednom momentu bude veliki broj aplikanata, ne može da server podnese. Naši ga vrlo brzo osposobe, ali opet dolazi do poteškoća. Bit će dostupan kontinuirano u naredbnom periodu. Očekujem da će problema biti prvih nekoliko dana, jer svi odjednom hoće da vide registar – govori Bukvarević.
Upitali smo kome borci mogu da se obrate ukoliko je načinjena greška kod evidentiranja ratnog staža, piše Faktor.

Svi koji utvrde da je došlo do određenih nedostataka, naša zadaća je da to ispravimo. Svi koji uoče grešku treba da odu u svoju grupu za pitanje vojnih evidencija u svojoj općini, da tu podnesu zahtjev za ispravku podataka, jer naša sva vojna evidencija se vodi u grupama za vođenje vojnih evidencija po općinama – rekao nam je Bukvarević.

hayat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *