Home Svaštara OČEKUJE NAS NAJČUDNIJA ZIMA DO SADA: U JANUARU ĆE BITI NAJGORE!

OČEKUJE NAS NAJČUDNIJA ZIMA DO SADA: U JANUARU ĆE BITI NAJGORE!

161
SHARE

Meteorološki servis “AccuWeather” objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Evrope očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostat će i velike količine padavina.

Dok će u većem dijelu Evrope biti mnogo oluja, snijega i prodora hladnih talasa, na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima.

Bit će oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine – prognozira meteorolog Jason Nicols.
Umjesto toga, sporadične oluje će se pojavljivati između dugotrajnih sušnih razdoblja.

Ova regija mogla bi da ima duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati sedam dana, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri sedmice– rekao je meteorolog Tajler Royse.

Na Jadranu se ne očekuju ni učestali udari jake i olujne bure, predviđaju meteorolozi “AccuWeathera”.

To će doprinijeti oskudnoj snežnoj sezoni u planinama – dodao je Royce.
Najoštrija zimska hladnoća zahvatit će istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju.

Početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

Mogli bismo da vidimo nekoliko kratkih hladnih talasa u decembru, ali prava se hladnoća neće dogoditi sve do kasnije u sezoni – rekao je Royce.
Najviše snijega i velike hladnoće očekuje se krajem decembra i početkom januara na područjima od Finske do Ukrajine. Očekuje se da će velike količine snijega na tom području biti sve do kraja februara. Hladni talasi koji će s tog područja stizati u Evropu mogli bi krajem zime da zahvate i područja Poljske, Slovačke i Rumunije.

Aktivan početak sezone jakih vjetrova predviđa se za britanska ostrva, sjevernu Evropu i Skandinaviju.

Ove godine to područje je već pogodilo nekoliko oluja, uključujući oluju Lorenco, koja je u jednom trenutku bilo uragan kategorije 5 nad Atlantskim okeanom. Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

Oluje će biti najaktivnije početkom januara – predviđa meteorolog.
Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijetit će i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

Drugi dio zime biće mnogo mirniji nego njen početak – predviđaju meteorolozi.
Dok će oluje harati sjeverom Evrope, veće količine kiše i snijega trebale bi da donesu olakšanje za veći dio Evrope – od Portugalije pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.

Rijeka Rajna je tokom ljeta opet presušila, a jesen nije donijela veće količine kiše koje bi pomogle u rješavanju teške situacije – kažu meteorolozi.
Iako će Pirenejsko poluostrvo napokon doživjeti olakšanje od dugotrajnih razdoblja suše, veće količine kiše dovest će do bujanja vegetacije, što bi tokom proljeća i ljeta opet moglo dovesti do problema i divljanja šumskih požara – upozoravaju meteorolozi.
U sjevernim Alpima očekuju se i velike količine sneijga, zbog čega meteorolozi opet upozoravaju na probleme koji bi se mogli pojaviti krajem zime, kada se snijeg počinje topiti, poput lavina i poplava.

hayat