BURA NE JENJAVA, U PARLAMENTU FBiH GOVORIO REDŽEP SALIĆ: “Korijeni problema u Zavodu Pazarić su u kriminalu” (VIDEO)

Kazao je i da fotografije djece koje su se pojavile u javnosti ne odražavaju trenutno stanje u Zavodu

Zastupnicima Predstavničkog doma FBiH obratila se Snježana Bodnaruk, predstavnica Ministarstva zdravstva, te kazala da su mogućnosti ovog ministarstva ograničene.

Dodala je da su formirali nezavisno, stručno tijelo, koje je obišlo Zavod Pazarić.

“Mi nemamo nadležnosti koji se tiču finansijskih tokova i predlaganja upravnih i nadzornih odbora. Komisija, koja je interdisciplinarna, sastoji se od medicinskih radnika, socijalnog radnika, medicinske sestre i predstavnika roditelja bili su 2014. godine u Pazariću. Razlog zbog čega je velika vremenska distanca su sredstva koja ova Komisija dobija, pa zbog toga godišnje obavljamo jednu inspekciju u ovakvim ustanovama”, kazala je Bodnaruk.

Kako kaže, osnovne primjedbe su nedostatak stručnog kadra i interne podjele poslova.

“U odnosu informacija u javnosti o nehumanom odnosu, Komisija je iznijela podatak da Zavod u Pazariću ima mjeru izdvajanja i mjeru fizičkog ograničavanja. Komisija je iznijela mišljenje da ove mjere nisu u skladu sa stručnim ponašanjem”, dodala je Bodnaruk.

Dodala je da je posebna pažnja skrenuta organima da je presudom Evropskog suda protiv BiH utvrđeno da je BiH prekršila ljudska prava kretanja, zbog sličnog ponašanja prema djeci u Pazariću.

“Zakonom o postupanju s invalidnim osobama, predviđeno je prisilno zadržavanje takvih osoba, ali u zdravstvenoj, a ne u socijalnoj ustanovi”, istakla je Bodnaruk.

Direktor Zavoda Drin Adis Ramić kazao je da geografsko područje gdje se formiraju ovi zavodi pokazuju odnos prema kategorijama s invaliditetom.

“Smješteni su na periferijama, to dovoljno govori. U Zavodu Drin, tokom godine dođe 50 zahtjeva za smještaj, što govori da u porodicama nema snage za brigu o tim osobama”, ističe Ramić.

Dodaje da je potreban novi zakon o uslugama socijalne zaštite, koje će spriječiti improvizaciju u radu tih ustanova.

Kako kaže, kada se sve sabere, Zavodu Drin potrebna su 54 stručna zaposlenika.

Direktor Zavoda u Pazariću Redžep Salić kazao je da svi problemi u zavodu imaju korijene u kriminalu.

Kazao je da fotografije djece koje su se pojavile u javnosti ne odražavaju trenutno stanje u Zavodu.

“Nakon mojih ukazivanja na kriminal i svega što je to pratilo odlučili su da me smijene. To neće riješiti problem Zavoda”, kaže direktor Zavoda Pazarić.

Ostatak govora direktora Salića pogledajte u video formatu.

(NAP)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *