PREDSJEDNIK KOSOVA HASHIM THACI ZVONI NA UZBUNU, SPOMINJE I BOSNU I HERCEGOVINU: Nalazimo se na prekretnici…

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je u Briselu izjavio kako novo rukovodstvo Evropske unije treba dokazati kako je održivi partner regije Zapadnog Balkana koji se, po njegovoj ocjeni, nalazi na političkom i historijskom raskršću, prenosi agencija Beta

Učestvujući u radu godišnje konferencije o Zapadnom Balkanu u organizaciji “Prijatelja Evrope”, Thaci je, kako je saopćeno iz njegovog kabineta, naglasio kako je jasna evropska perspektiva ključna za garantiranje dugoročnog mira i stabilnosti u regiji.

Dodao je kako novo rukovodstvo Unije mora dokazati viziju, hrabrost i liderstvo, držeći obećanja državama Zapadnog Balkana i dokazujući kako su održivi partner država regija.

Odgađanje i kašnjenje proširenja EU, kako kaže kosovski predsjednik, “ustvari je poziv na novi haos na Balkanu”.

Pitane vizne liberalizacije

“Dok je Strategija proširenja Evropske unije sa državama Zapadnog Balkana stvorila uvjerenje kako EU daje odlučujući podsticaj ciljevima Kosova, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine u integraciji u EU, događaji koji su uslijedili demantirali su nas sve”, rekao je.

Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Thaci je rekao kako se liberalizacija viznog režima za Kosovo trebala dogoditi što prije, jer je Kosovo ispunilo sve kriterije i građani ostaju nepravedno izolirani.

Predsjednik Kosova je također rekao kako sporazum između Kosova i Srbije treba donijeti priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na eurointegracijskom putu, prenosi Beta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *