AMANPOUR UOČI DODJELE NAGRADE HANDKEU: “Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv”

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Proslavljena novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je tokom rata izvještavala iz Bosne i Hercegovine, oglasila se sa jasnom porukom uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu.

“Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv”, napisala je Amanpour

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Uoči protesta, večeras se u glavnom gradu Švedske održava panel o Peteru Handkeu, dobitniku Nobela za književnost. Govornici su naveli da je oduka Nobelovog komiteta sramna i islamofobična, te da je Handke negator genocida u Srebrenici.

Na panelu učestvuje i novinar i publicista Roy Gutman, ratni izvjestitelj iz Bosne i Hercegovine.

“Rat u Bosni je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo prije dešavanja u Srebrenici, godinu i po prije (genocida), sam zaključio da su događaji koji tome su prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka”, kazao je Gutman.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela Nobela Handkeu u regionu je izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Sarajevu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *