CHRISTINA DOCTARE JE TOKOM RATA IZVJEŠTAVALA IZ BiH: 1988. godine je dobila Nobelovu nagradu, A DANAŠNJIM POSTUPKOM ZADIVILA JE CIJELI SVIJET, A PONIZILA ŠVEDSKU AKADEMIJU

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je bila i tokom rata u Bosni i Hercegovini, prisustvovala je večeras protestima u Stockholmu gdje je poručila da vraća Nobelovu nagradu za mir, koju je dobila 1988. godine kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Anadolija.

Obraćajući se na skupu, organizovanom zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, kazala je da vraća svoju nagradu.

Christina je kazala da ne može potisnuti sjećanja na balkanske ratove. Jedna od završnih rečenica u njenom obraćanju bila je:

“Dok god živim, svjedočit ću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala”, kazala je večeras pred nekoliko stotina građana, među kojima su bile i majke Srebrenice i bivši logoraši.

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog večerašnje ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu koju je dobio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke, negator genocida počinjenog u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

Dodala je da je bila ponosna na Švedsku akademiju nauka i umjetnosti, međutim, sada osjeća sramotu i krivicu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *