DŽABA PUTIN PRIJETI TRIBUNALU: Rusija ucjenjivala liječenjem ratnog zločinca Ratka Mladića, stigao odgovor iz Haaga…

„Rusija je spremna da preduzme sve mjere bezbjednosti i da liječi bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića kojem je potrebna medicinska pomoć jer je teško bolestan u haškom pritvoru“, izjavio je zamjenik predstavnika Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a Genadij Kuzmin

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a gdje se raspravljalo o izvještaju o radu Haškog tribunala, naglasio da se nada da će Mladiću biti pružena neophodna medicinska pomoć, pišu Večernje novosti.

Kuzmin je i u julu u Savjetu bezbjednosti UN-a rekao da je Rusija zabrinuta za zdravstveno stanje ratnog zločinca Ratka Mladića jer nema potvrde iz nezavisnih izvora da u haškom pritvoru dobija adekvatnu medicinsku pomoć.

On je tada naveo da Rusija više neće uplaćivati novac za rad tog međunarodnog suda, ako se situacija sa liječenjem Mladića ne promijeni.

Generalov sin Darko Mladić izjavio je za Večernje novosti da je delegacija ruske Dume bila prije deset dana u posjeti njegovom ocu i da su se lično uvjerili u to da nije dobro.

– Oni ga posjećuju s vremena na vrijeme i, iako nisu ljekari, mogu da vide da se ne osjeća dobro. Ratku se zdravlje pogoršava, a posljednjih nedjelja je znatno oslabio. Zabrinuti smo zbog toga, naročito što su se svi ljekari do sada složili da mu je neophodno liječenje u bolničkim, a ne u pritvorskim uslovima – rekao je Darko Mladić.

I tadašnje je sudsko vijeće je odbilo Mladića pustiti na liječenje u Rusiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *