Ivo Andrić prije 58 godina primio Nobelovu nagradu uz zvuke “Marša na Drinu”

Ivo Andrić je 1961. u Stockholmu primio Nobelovu nagradu uz zvuke „Marša na Drinu”. Pisac je staru, predratnu ploču ponio sa sobom u Švedsku i insistirao da mu nagrada bude uručena uz ovu pjesmu.

Šveđanima se melodija mnogo dopala, a pjesma se munjevitom brzinom proširila po cijelom svijetu. Godine 1966. holandska grupa „The Spotnicks“ snimila je obradu Marša Na Drinu, a iste godine marš je obradila i čuvena britanska grupa „The Shadows“. Njemački muzičar James Last 1968. snima obradu kompozicije.

Prije nekoliko godina Ujedinjeni narodi uputili su izvinjenje zbog puštanja ”Marša na Drinu” tokom koncerta koji je u 2013. godine održan u čast srbijanskog predsjedavanja Glavnom skupštinom. Izvinjenje radi koncerta kojeg je organizirao ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić uputio je glasnogovornik glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

– UN je svjestan da su neki ljudi uvrijeđeni pjesmom. Glavni sekretar nije znao da je pjesma u ratu korištena tokom napada na bosanske gradove uz Drinu – kazao je Martin Nesirsky dok je Ki-moon izrazio ”iskreno željenje što je pjesma uvrijedila mnoge ljude”.

Genocid, silovanja, ubistva i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, kao i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, izvršavali su srpski nacionalisti upravo uz tu pjesmu. Ova fašistička pjesma korištena je u cilju motiviranja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva, a navela je na ubijanje na hiljade Bošnjaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *