Višegradski krvnik Milan Lukić konačno optužen za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića (1967.) zbog ratnog zločina nad otetim putnicima na željezničkoj stanici Štrpci 1993. godine.
Optuženi se tereti da je lično učestvovao u planiranju i realiziranju otmice civila kao i njihovom ubistvu na obali rijeke Drine 27.02.1993. godine.

Milan Lukić se nalazi na izdržavanju kazne izrečene od Haškog tribunala.

“Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao MKSJ u Den Haagu, Tužilaštvo BiH ispunilo je posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Milana Lukića”, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Optužnica Lukića tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata. On se tereti da je učestvovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog vlaka koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, sudjelovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi lično sudjelovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga. Optuženi se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Doživotni zatvor za “višegradsku lomaču”

Milan Lukić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog istrebljenja, ubistva, okrutnog postupanja i nehumanog djela u slučaju “višegradska lomača”. Pretresno vijeće je tada utvrdilo da je on direktno odgovoran za spaljivanje žena, djece i staraca zatvorenih u kućama u Pionirskoj ulici u naselju Bikavac, kada je u junu 1992. godine izgorjelo više od sto ljudi.

Sud je također presudio da je Milan Lukić kriv i za smrt pet Bošnjaka na Drini 7. juna te za ubistvo sedam radnika fabrike Varda, ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje logoraša u kasarni Uzamnica.

Milan Lukić je bio vođa paravojnih trupa “Beli orlovi” i “Osvetnici”.

On se od kasnih 1990-ih do 2005. godine krio u Argentini gdje je uhapšen u predgrađu Buenos Airesa.

Za zločine u Štrpcima sudi se optuženima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Svjedočenje saučesnika: Milan Lukić najodgovorniji za ubistva

Svjedočeći pred Specijalnim sudom u Beogradu 10. decembra Nebojša Ranisavljević, koji je još 2003. u Bijelom Polju osuđen za ovaj zločin na 15 godina zatvora, kazao je da je Milan Lukić najodgovorniji.

Ispričao je da je tog kobnog 27. februara došao u Višegrad sa drugim borcima i da im je Milan Lukić rekao da krenu sa njim i njegovim saborcima.

Ranisavljević je potvrdio da je i on izvodio putnike iz voza. Kamionom su ih prevezli u jednu školu. U fiskulturnoj sali Milan Lukić ih je postrojio uza zid, naredio da sve što imaju stave na pod. Tu su neki od njih mučeni. Nakon toga, dodao je Ranisavljević, kamionom su prevezeni do “neke zapaljene kuće”, gdje su dvojica pokušala da pobjegnu, a jednog je, prema njegovim riječima, nožem preklao Milan Lukić.

“Jednog po jednog su dovodili Milanu Lukiću, čuli su se tupi pucnjevi…”, rekao je Ranisavljević, navodeći da su poslije toga krenuli za Višegrad. Dodao je da se Mićo Jovičić sutradan hvalio krvavim nožem, tako da nije siguran da li je tog civila što je pokušao da pobjegne preklao Lukić ili Jovičić. Ipak je naglasio da je u otete putnike isključivo pucao Milan Lukić.

Porodice 26 godina čekaju pravdu

Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, već 26 godina čekaju na sudsku pravdu, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Žrtve zločina u Štrpcima bili su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci tek četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv kojeg je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *