Arsenal se oglasio povodom Ozilove objave o muslimanima u Kini

Arsenal se oglasio povodom Ozilove objave o muslimanima u Kini

Veznjak Arsenala Mesut Ozil jučer je putem društvenih mreža poslao poruku povodom zločina koji se provode nad muslimanima u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Nijemac turskih korijena jučer je putem Twittera izjavio:

U Kini spaljuju Kur’ane, džamije su zatvorene, teološke škole i medrese su zabranjene. Vjerski učitelji se ubijaju jedan po jedan i usprkos svemu, muslimani šute”, napisao je Ozil i nastavio je:

“Zar ne znaju da je pristanak na progon i sam progon? Ali, zet poslanika Muhameda kaže: ‘Ako ne možete spriječiti progon, govorite o njemu javno”.

Povodom ove izjave oglasio se i Arsenal, čije boje brani ovaj igrač uz poruku da se klub ograđuje od Ozilovog mišljenja zbog ‘uplitanja politike u stvari koje nemaju veze s fudbalom’.

“Sadržaj njegove poruke predstavlja Ozilovo lično mišljenje. Arsenal se kao fudbalski klub uvijek pridržavao principa na osnovu kojih se ne želi baviti politikom”, dodaje se u saopšenju engleskog kluba.

Inače, Ujgurski muslimani su urođenički narod Xinjianga, autonomne regije na sjeverozapadu Kine nad kojim vlasti ove zemlje provode strašne zločine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *