ČOVIĆEV PORTAL ŠIRI PANIKU: “Izetbegović namjerava formirati federalnu vlast bez HDZ-a”!

Sličan scenarij dogodio se, čini mi se, 8 ožujka 2011, a ne bi me iznenadilo da SDA već sada lobira kod Amerikanaca i nekih drugih zapadnih diplomata za ponavljanje tog “ožujskog recepta” majorizacije Hrvata.

Dakle, HDZ riskira da zbog ustrajavanjem na svom zahtjevu, Hrvati ponovno budu izbačeni iz Federalne vlasti. Bakirovo “razbijanje okova” zapravo je šifra za neku novu “Platformu” i ponovnu protuustavnu i nezakonitu bošnjakizaciju Federacije. U tom slučaju HDZ s “Devedesetkom” može izgubiti poziciju predsjednika FBiH, šest ministarskih pozicija i nekoliko pozicija u federalnim agencijama. Bošnjaci bi tada, ponovo, raspolagali i cijelim federalnim proračunom, koji, istina, nije mali.

S druge strane, ukoliko se uplaši tih SDA-ovih prijetnji, a to je cilj Bakirovih izjava, i pristane formirati vlast bez izmjena Izbornog zakona, HDZ bi izgubio puno više- izdao bi svoje birače, tj. cijeli jedan narod.

U takvoj možebitnoj situaciji, između fotelja u Sarajevu i mogućnosti da donekle utječe na distribuciju novca iz federalnog proračuna s jedne i povjerenja birača s druge strane, po mom mišljenju, mudrije je izabrati ovo drugo.

Želim vjerovati da i u HDZ-u, ali i u ostalim stranakama HNS-a razmišljaju na isti način. Prije 8 godina, 2011. Čović i Ljubić nisu ustuknuli pred Tihićem i Lagumdžijom, i pristali na 5 koliko im je nuđeno, od 6 ministarskih pozicija, kako je predviđeno Ustavom, i vlast je uspostavljena bez dva HDZ-a. Ne vidim razloga zbog čega bi sada popustili Izetbegoviću, Radončiću i Komšiću, kada je na kocki puno važnija stvar, izmjena Izbornog zakona, kojima se traži minimum, da Hrvati mogu birati svoje predstavnike. To je crvena linija ispod koje ni jedan hrvatski političar ne smije ići. HDZ za neodustajanje od tog zahtjeva, ovaj put, na svojoj strani ima i jasnu presudu Ustavnog suda BiH, podršku i vlasti i oporbe u Hrvatskoj, sada i članici EU, i sve hrvatske stranke u BiH. Samo lud bi pristao sve to izgubiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *