Nije teško pogoditi ko je najbolji klub ovog desetljeća u Premiershipu

Danas nas na Otoku očekuje prava fudbalska poslastica, takozvani Boxing day, tradicionalno kolo dan nakon Božića.

Ovogodišnje izdanje Boxing daya nam ne donosi ni jedan veći derbi izuzev dvoboja Leicestera i Liverpoola na stadionu King Power.

Biće to prilika za Redse da dodatno pobjegnu svojim pratiocima, ali i Lisice će imati šansu da eventualnom pobjednom dodatno ‘zakuhaju’ prvenstvo.

Bližimo se kraju ove godine, a samim tim i ovog desetljeća. Stoga su se statističari u Engleskoj potrudili i izračunali koji je to tim sa najviše osvojenih bodova od prvog dana 2000. godine pa sve do danas.

Ekipa Manchester Cityja je lider na toj tabeli sa 812 bodova, a slijedi je gradski rival United sa 741 osvojenim bodom. Chelsea je treći sa 734, a Liverpool četvrti sa 705 poena. Okruglo 700 je sakupio Arsenal, a Spursi bod manje.

Posebno je zanimljivo što je City prvi na ovoj tabeli imamo li ubzir sa su Građani u tom periodu osvojili četiri titule, a Crveni đavoli osam. Treba imati u vidu i veliki broj bodova koji su osvojli igrači Plavog dijela Manchestera u šampionskim sezonama, dok je United uglavnom dolazio do titula sa malom razlikom u odnosu na svoje pratitelje.

Zanimljivo je da se Stoke nalazi na dosta visokoj devetoj poziciji sa 391 bodom, budući da su sada na dnu Championshipa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *