KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ OTKRILA KARTE: „Željko Komšić je legalan, ali nije legitiman, mi ćemo ga PRIZNATI…“

Aktuelna predsjednica Hrvatske i kandidatkinja HDZ-a za drugi mandat, Kolinda Grabar-Kitarović došla je jutros na N1 televiziju na sučeljavanje sa Zoranom Milanovićem, koji se nije pojavio.

Kolinda Grabar-Kitarović je došla u prostorije N1 televizije i umjesto sučeljavanja sa protukandidatom Zoranom Milanovićem, odgovarala je na pitanja novinara.

Je li Komšić legalan predstavnik Hrvata u BiH?

“On je legalan, ali nije legitiman. Etnički predstavnik mora biti i politički predstavnik. Na Hrvatima je da izaberu. Ukoliko Hrvati u BiH priznaju njega kao svog legitimnog predstavnika, onda ćemo ga priznati i mi. Međutim, dok god hrvatski narod u BiH to ne priznaje, on je za mene nelegitiman”, rekla je aktuelna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

“Republika Hrvatska svakako štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ono što tražimo su jednaka prava, da sami biraju svoje političke predstavnike na svim razinama”, rekla je Grabar-Kitarović.

Upitana hoće li na početku drugog mandata pokrenuti arbitražu o granici sa Srbijom, predsjednica je rekla da je za arbitražu potrebno dvoje.

“Neki procesi se odvijaju iza zatvorenih vrata. Ja sam bila vrlo jasna kad je bila riječ o posjetu Srbiji bilo o odnosima s Vučićem, da dok se ozbiljno ne počne rješavati pitanje nestalih, koje je meni duboko važno pitanje, nemamo o čemu razgovarati”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *