OGLASIO SE I OPTUŽENI SAVČIĆ: “Uvjeren sam da će ovaj predmet završiti oslobađajućom presudom”!

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić ocjenjuje da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH, koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske (VRS).

“Drugi predsjednik BORS-a je u kratkom roku potpuno nevin stavljen na stub srama. To je pokušaj kriminalizovanja cijele VRS, što je opasna namjera Tužilaštva BiH”, izjavio je Savčić Srni.On je naglasio da ovakvu odluku smatra odmazdom zbog toga što je insistirao na utvrđivanju istine o događajima iz proteklog rata i na tome da krivci stvarno odgovaraju za ono što su učinili.

Savčić je uvjeren da će, ako se uđe u sudski postupak, ovaj predmet završiti oslobađajućom presudom.

“Iznenađuje me nizak nivo svijesti i profesionalizma postupajućeg tužioca jer je riječ o potpuno izmišljenom događaju, koji se nije desio onako kako je tamo predstavljan. Ono što se desilo je opštepoznato i potpuno u skladu sa normama međunarodnog ratnog prava sa postojećim konvencijama, i čak i iznad toga”, istakao je Savčić.

On kaže da ima svjedoke koji su bili prisutni pored snaga VRS koje su bile napadnute.

“Mi nikoga nismo napadali i ugrožavali. Mi smo se branili. Imamo za svjedoke i predstavnike holandskog bataljona Unprofora koji su se kod nas sklonili usljed napada koji je uslijedio naš objekat i kasarnu”, pojasnio je Savčić.

On navodi da podizanje optužnice protiv njega ostavlja gorak ukus, vjerovatno i zbog činjenice da je bio angažovan u Timu odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, čega se, kako kaže, nikada ne bi odrekao.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Savčića, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, zbog, kako je navedeno, “pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici”.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *