ŽUSTRE REAKCIJE NA PODIZANJE OPTUŽNICE PROTIV SAVČIĆA: “To je udar na sve borce VRS”!

Podizanje optužnice protiv generala Vojske Republike Srpske Milomira Savčića predstavlja udar na Boračku organizaciju i na sve borce koji su branili Republiku Srpsku, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.

– Podizanje optužnice protiv generala Savčića predstavlja kukavički čin Tužilaštva BiH, koje u sprezi sa bošnjačkim političarima u Sarajevu nastoji da sve Srbe koji su branili Republiku Srpsku optuži za zločine u Srebrenici, a Srpsku proglase genocidnom tvorevinom – rekao je Lazić Srni.

On je naglasio da svi demobilisani borci i srpske patriote treba da stanu u zaštitu generala Savčića i svih boraca koje Tužilaštvo BiH bez dokaza tuži za navodno počinjene ratne zločine.

– Tako se brani istina, pravda i sloboda srpskog naroda na ovim prostorima – poručio je Lazić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Goran Rogić izjavio je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika BORS-a Milomira Savčića dio strategije čiji je cilj da od časne organizacije boraca bude napravljena zločinačka.

Rogić je istakao da je evidentno da pojedini tužioci Tužilaštva BiH imaju norme koje moraju da ispune do kraja godine, te da to čine bez obzira na to da li su optužnice osnovane.

– Danas je podignuta optužnica protiv časnog predsjednika BORS-a, generala Savčića, a prije desetak dana protiv prethodnog predsjednika /Pantelije/ Ćurguza. Ništa tu nije slučajno i svakome od nas je jasno koji je krajnji cilj. Očito je to dio strategije da od časne organizacije boraca naprave zločinačku organizaciju – rekao je Rogić Srni.

Prema njegovim riječima, BORS ostaje uz svog predsjednika, a od Suda i Tužilaštva BiH zahtijeva da dosljedno primjenjuju pravo i da u obzir uzimaju dokaze i činjenice, a ne da se bave politikantstvom.

– Tada ćemo biti sigurni u pravo i pravdu – poručio je Rogić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Savčića, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, zbog, kako je navedeno, “pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici”.

Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je od 11.07. do 15.07.1995 na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *