BiH će žestoko odgovoriti Srbiji, pa da vidimo što će Vučić da kaže Erdoganu

U Strategiji odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije ističe se očuvanje Republike Srpske. Bio je ovo okidač za niz reakcija u Bosni i Hercegovini.

Reagovali su svi relevantni faktori, izuzev HDZ-a. Željko Komšić je poručio kako je strategija udar na regionalni mir i da Vučić mora da je suspendira, Šefik Džaferović kaže da se radi o prepakovanoj verziji strategije zločinačkog režima Miloševića iz 90-ih godina, SBB da se radi o pokušaju reinkarnacije miloševićevske velikodržavne politike, SDP smatra da Strategija pokazuje da ova država nije odmakla daleko od retrogradnih velikodržavnih ciljeva sa kraja prošlog stoljeća. I svi su u pravu.

Na polaganju kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio: „Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumji, strahova, i mržnje koja je iz toga proizilazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje“.

S kakvom Srbijom se Bosna i Hercegovina povezuje najbolje govore pomenute reakcije. Na potezu je Vučić. Neka nam konačno odgovori kakve odnose želi i kakve namjera ima. Je li, osim što je spreman pričati, uistinu spreman i graditi mir i dobrosusjedske odnose. Suspenzija Strategije ili njenog spornog dijela najmanje je što bi za državu BIH mogao biti prihvatljiv odgovor. Sve drugo bi potvrdilo tezu da je Vučić vuk koji je promijenio kožu, a Miloševićev duh još uvijek ostao duboko u njemu.

Ukoliko takav odgovor izostane, onda BiH ima puno pravo odgovoriti Srbiji. Na agresivno ponašanje Srbije može se odgovoriti strategijom povlačenja iz projekta izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Brzi (turski) put do lošeg komšije i nije neka sreća. A onda, neka Vučić pojašnjava Erdoganu kako ovo nije ni 1389., niti 1992. godina.

Bilo kako bilo, ovoga (auto)puta ne treba odgovarati saopštenjima, već konkretno, kakva je i srbijanska Strategija.

(Vijesti.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *