VRH RS-a LAŽIRAO DOKUMENT BRITANSKOG INSTITUTA O SREBRENICI: Opskurni Savčić traži poništenje svih presuda protiv SRBA ZA GENOCID..

– Logično bi bilo da bude revizija sudskih presuda, jer ako se sve zasniva na tezi o postojanju plana o zauzimanju Srebrenice, a plana nema, onda je zaista pitanje šta, kako, na osnovu čega su te presude donosene – rekao je Savčić.

Nakon podizanja optužnice protiv Milomira Savčića, predsjednika BORS-a, za učešće u genocidu u Srebrenici, vrh RS-a se odmah angažovao u podmetanju falsifikovanja događaja u Srebrenici.

Tako su danas objavili navodni izvještaj Nacionalnog arhiva Velike Britanije po kome je napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bh. strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

U tom dokumentu navodno Ministarstvo odbrane te zemlje od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je dokument Velike Britanije o Srebrenici koji potvrđuje da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice veoma značajan za utvrđivanje konačne istine o događajima u ovoj opštini.

Prava istina će se utvrditi, samo je to pitanje vremena. Pitanje je kada, ko će sve skinuti embargo sa značajnih dokumenata koji dokazuju punu istinu o onome što se dešavalo – rekao je Savčić.

On je istakao da je ovo trenutak i da sve “nevjerne Tome” u srpskom narodu shvate da priča o Srebrenici, onako kako je servirana u međunarodnoj i dijelu domaće javnosti, nije ni približno onakva kako se tvrdi.

Savčić kaže da bi bilo normalno i pravedno da se poslije ovakvog jednog priznanja ponište sve osuđujuće presude koje su izrečene za Srebrenicu, a u kojima se tvrdi da je postojao plan o vršenju zločina, da se ponovo održi pošteno suđenje i konačno utvrdi prava istina.

– Logično bi bilo da bude revizija sudskih presuda, jer ako se sve zasniva na tezi o postojanju plana o zauzimanju Srebrenice, a plana nema, onda je zaista pitanje šta, kako, na osnovu čega su te presude donosene – rekao je Savčić.

Predsjednik BORS-a upitao je da li ovaj dokument potvrđuje ono što Srbi tvrde cijelo vrijeme – da je Haški tribunal politički sud sa jasnim direktivama i zadacima koje je dobio ili je to sud istine i pravde?

– Ako se tvrdi, a zaista je tako, da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice, onda logično nije postojao ni plan o vršenju zločina. Sva tužilaštva, kako međunarodnog krivičnog suda, tako i domaća, upravo tvrde suprotno, da je postojao plan o činjenju zločina. Ovaj dokument dokazuje nešto suprotno – rekao je Savčić.

On je ukazao da svakako treba imati u vidu da je u pitanju Velika Britanija koja je prije dvije i po godine pokrenula inicijativu u Savjetu bezbjednosti UN da se događaji u Srebrenici proglase genocidom.

– To je spriječeno, ali sada se dešava nešto drugo. Mislim da u tom kontekstu i svjetlu treba tumačiti značaj ovog dokumenta – rekao je Savčić.

Dodik tvrdi: “Dokumenti britanske vlade o Srebrenici pokazuju ispravnost politike RS da se utvrdi prava istina o tom događaju”
Milorad Dodik tvrdi „da posljednji dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju „ispravnost politike RS da se utvrdi prava istina o tom događaju“ u julu 1995. godine.

Dodik smatra da je vrijeme da se uspostavi nova međunarodna komisija koja će utvrditi stradanje i Srba i Bošnjaka na tom prostoru tokom rata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *