Bećirović odbrusio Srbima: Povucite se, inače…

On je javno u najvišem zakonodavnom organu Bosne i Hercegovine rekao da zvaničnici Bosne i Hercegovine ne smiju prešutjeti opasan atak Srbije na suverenitet države Bosne i Hercegovine. Sve dok se intenziviraju prijetnje razbijanjem Bosne i Hercegovine naš najpreči zadatak je odbrana i očuvanje države.

Bećirović je na današnjoj sjednici zvaničnicima Srbije postavio sljedeće pitanje: „Kako bi se Srbija ponašala da njeni susjedi Mađarska, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska u svojim strategijama odbrane dijelove njene teritorije proglase zonama od posebnog strateškog značaja za sigurnost i odbranu. Zato pozivam zvaničnike Srbije da povuku ovu opasnu i neprihvatljivu Strategiju prije nego što se i susjedne zemlje Srbije ne počnu koristiti ovakvom praksom i dijelove Srbije počnu tretirati kao zone od strateškog značaja za njihovu odbranu“, zaključio je Bećirović.

Također, Bećirović je podvukao da „odgovor političkih snaga koje se zalažu za nezavisnu, nedjeljivu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu na usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije ne smije biti površan i dnevnopolitički. U pitanju je veoma ozbiljna prijetnja državi Bosni i Hercegovini koja je sadržana u zvaničnom aktu najvišeg zakonodavnog organa Srbije. Da stvar bude još gora u pitanju je prijetnja jedine države u Evropi koja je planetarno osuđena da je prekršila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije predstavlja neskriveno iskazivanje velikodržavnih pretenzija Srbije prema državi Bosni i Hercegovini. Takvom destruktivnom politikom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin reafirmirjau srbijanski hegemonizam iz vremena režima Slobodana Miloševića“.

“Bez obzira na to kakav će biti ishod ove tačke, važno je da se iz najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine čuje jasna i glasna poruka da ovakva Strategija ne može i ne smije proći“, kazao je dr. Bećirović.

Protiv prijedloga dr. Denisa Bećirovića glasli su delegati SNSD-a i HDZ-a.

“Bez obzira na to kakav će biti ishod ove tačke, važno je da se iz ove zgrade čuje kako tako ne može”, kazao je Bećirović dodajući da je obaveza delegata da pozove i visokog predstavnika da reaguje, kao i garante Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *