DŽAFEROVIĆ MORA OBJAŠNJAVATI OČIGLEDNO: “Naziv Republika Srpska je sam po sebi diskriminirajući” (VIDEO)

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH govorio je danas za N1 o inicijativi SDA za promjenu imena entiteta Republika Srpska, pritisku koji na njega dolazi iz Srbije kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

– Zar je za vas povreda Dejtona ukoliko neko slobodno razmišlja kako bi stvari u BiH trebalo da izgledaju i ukoliko nudi jedan Dejtonom propisani pravni put da se dođe do tog rješenja. Zar je povreda Dejtona ukoliko SDA kaže mi mislimo da je ime RS diskriminirajuće i mi ćemo podnijeti Ustavnom sudu apelaciju da to procijeni. SDA ništa nije uradila. Vidjećemo kada. To nije bio spin. SDA je politička stranka koja ima svoje organe i koja će donositi odluke. Procjenjivat ćemo kada šta i kako. To je pitanje za organe SDA – rekao je Džaferović na pitanje o inicjativi SDa o izmjeni naziva Republika Srpska.

Na pitanje o značaju naziva “Republika Srpska” za Bošnjake poput nane Fate Orlović koji žive u manjem bh. entitetu, Džaferović je rekao slijedeće:

“Naziv Republika Srpska za sve one koji nisu Srbi, pa i za nanu Fatu je sam po sebi diskriminirajući. Kako možete da tvrdite da je jedan dio BiH, jedan entitet u kome treba da budu svi ravnopravni bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost, a da u nazivu imate naziv samo po jednom narodu. To jeste tako po Dejtonu dogovoreno, ali dogovorena je i Evropska konvencija o ljudskim pravima koja garantuje jednaka prava svima. I SDA je kazala da će ići sa tom inicijativom da to ispita Ustavni sud i odmah smo napadnuti da rušimo Dejtonski mirovni sporazum. Mi ništa ne rušimo – samo koristimo mehanizme koji su propisani u Dejtonskom sporazumu. Ono što je zabranjeno po Dejtonu je atakovati suverenitet, teritorijalni integritet i na to nema niko pravo. Kako ćemo se dogovarati u budućnosti, to je stvar sudova. Traži se bilo šta da se dogodi u BiH i odmah se traži neki ekvivalent da se izjednači pa je tako izjednačena i ova inicijativa koju ja ovako razumijevam”, komentarisao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je još jednom istaknuo da je potrebno poštovati Ustav BiH i zakoni ove zemlje.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *