POLICIJA POSLALA VAŽNO UPOZORENJE: Cyber kriminalci napadaju, budite oprezni kada otvarate e-mailove…

Nadležni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) su od 2012. do 2018. godine sproveli 29 kriminalističkih obrada s ciljem otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela iz oblasti cyber kriminala

Radi se o krivičnim djelima kompjuterske prevare; oštećenja kompjuterskih podataka i programa; neovlaštenom pristupu zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj i telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka; iskorišćavanju djece i maloljetnih osoba za pornografiju te, između ostalog, izradi i unošenju kompjuterskih virusa, falsifikovanju kreditnih kartica, iznuda i krivičnim djelima kojima se štite autorska prava.

Samo tokom 2018. godine šteta nastala izvršenjem deset krivičnih djela sa najvećom materijalnom štetom iznosi 1.934.230 KM, a u pitanju su napadi putem elektronske pošte.

U pomenuti iznos nije uračunata šteta nastala izvršenjem prevara kao što je military/romance prevare, CEO i SMS, kao i prevare sa kreditnim karticama, tzv. dojave i slično.

-Pravovremenom reakcijom Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUPRS-a šteta je smanjena za iznos od 244.159 KM. Takođe, tokom 2019. godine otkrivanjem izvršilaca tzv. SMS prevare utvrđeno je i dokumentovano da su izvršioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 150.000 KM – navodi se u Prijedlogu strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u RS-u od 2020. do 2024. godine, koja je upućena na razmatranje entitetskom parlamentu.

Također, naglašava se da je primjenom operativnih i posebnih istražnih radnji, sa područja tog bh.entiteta, identifikovano i procesuirano više izvršilaca seksualne eksploatacije djece na internetu, a žrtve su sa područja RS-a i inostranstva.

Iako se nagašava da je u RS-u broj i vrstu krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, kao i ekonomsku štetu koja nastaje izvršenjem ovih krivičnih djela, veoma je teško procijeniti, analizama je utvrđeno da je najučestalije djelo iz sajber oblasti neovlašteni pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj i telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

Međutim, broj ovih krivičnih djela je u stalnom porastu, a načini izvršenja, zbog prirode savremenih informacionih tehnologija su raznoliki i sve sofisticiraniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *