PALMEROV ŠAMAR ČOVIĆU: “Rusija provodi opasnu politiku na Balkanu”!

Za razliku od Dragana Čovića, koji žali što Rusija nije više prisutna na Balkanu, posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer, ponovno je upozorio na opasni ruski utjecaj na Zapadni Balkan, ističući kako je Moskva ta koja u ovom dijelu Evrope želi zadržati haotično stanje kako bi tako širila svoj utjecaj.

Lider HDZ-a Dragan Čović, koji danas završava dvodnevnu posjetu Rusiji, kazao je u razgovoru za “Rossiyske Gazete”, kako je uloga Ruske Federacije „nezamjenjiva i temeljna: ona stvara ravnotežu snaga u svijetu i ne može se izbjeći u rješavanju bilo kojeg međunarodnog problema“.

Dan kasnije, posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer, ustvrdio je da stvar s ruskim angažmanom na Balkanu stoji upravo suprotan onom što tvrdi lider HDZ-a.

U najkraćem, Palmer je kazao da Rusija “preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podijeljen između sebe, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice”.

Naime,posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer ponovno je upozorio na opasni ruski utjecaj na Zapadni Balkan ističući kako je Moskva ta koja u ovom dijelu Europe želi zadržati haotično stanje kako bi tako širila svoj utjecaj.

“Rusija preferira zapadni Balkan koji je lomljiv, međusobno podijeljen i koji ima elemente kaosa, područje u kojem Rusi mogu povećati razinu napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između zapadnog Balkana i međunarodne zajednice odnosno zajednice zapadnih država”, kazao je Palmer u intervjuu za bugarski servis Radija slobodna Evropa (RFE).

Kao konkretni primjer zloćudnog utjecaja Rusije naveo je nastojanja te zemlje da pod svaku cijenu potkopaju potporu i opstanak Prespanskog sporazuma kojim su Sjeverna Makedonija i Grčka riješili višedesetljetni spor i otvorili put makedonskoj integraciji u euroatlantske strukture.

Palmerovo upozorenje o problematičnom utjecaju Rusije u regiji “poklopilo” se s Čovićevom posjetom Moskvi, gdje je otišao na poziv Valentine Matvijenko, predsjedateljice Vijeća Federacije ruskog parlamenta.

Matvijenko je zbog svoje političke uloge u ruskoj okupaciji i aneksiji Krima dospjela na popis osoba koje su pod sankcijama zapadnih država, no to nije bio dostatan razlog da ona 2018. ne posjeti službeno BiH, gdje je izazvala skandal promovirajući tezu kako je tamo od 1992. do 1995. godine vođen građanski rat.

Uoči uzvratne posjete problematičnoj ruskoj političarki, Čović je u intervjuu za list Ruska gazeta, dostupnom na mrežnim stranicama, hvalio politiku Moskve izražavajući istodobno žaljenje što Rusija nije više prisutna u BiH.

“Rusiju se neprestano optužuje zbog činjenice da njena politika ili diplomacija imaju vrlo jak utjecaj u Bosni i Hercegovini. I spreman sam reći da, nažalost, ovdje ima vrlo malo ruskog utjecaja”, kazao je Čović za ruski list.

Dodao je pritom kako je Ruska Federacija s obzirom na svoje strateške, ekonomske, vojne i političke mogućnosti “nedostižna vrijednost” za BiH, sugerirajući kako bi u parlamentu BiH trebalo koristiti iskustva rada ruskog parlamenta.

Kazao je i kako bi suradnju BiH i Rusije valjalo jačati “ne obraćajući pozornost na sankcije koje netko nameće”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *