Zlatni ljiljan u četnicima

Dokumentarni film Junak umire jednom režisera Avde Huseinovića govori o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine, kao i njihovim ratnim sudbinama i herojskim putevima i odlukama. Između ostalih, u filmu se spominju: Čedo Domuz, Radenko Abazović, Vlajko Bandić, Sreten Lojanica, Mihajlo Petrović, Goran Stošić, Aleksandar Ace Stanković, Dragan Ćurak i Nenad Milojević.

Radeći ovaj film, Huseinović je došao do podatka o borcu iz Jablanice. Navodno se zvao Srđan Manigoda, koji je zbog svojih podviga, posebno u borbama protiv HVO-a, zasluženo dobio “Zlatni ljiljan” kao pripadnik jablaničke brigade Armije RBiH. Manigoda je 1994. godine rekao da mu je dosta, da je uradio što je bilo do njega, pokupio stvari i otišao na drugu stranu. I, prema riječima nekih njegovih poznanika, pokazao se kao izvrstan borac i na drugoj strani, i onda je odlikovan i ordenom RS-a. Huseinović kaže da, iako je ovaj slučaj bio izuzetno zanimljiv, ipak ga nije htio uvrstiti u film, jer je Junak umire jednom, tvrdi Avdo, bajkovita priča koju treba ostaviti takvom kakva jeste.

“S druge strane, meni je bio zanimljiv primjer Dragana Ćurka iz Blažuja. Svi su njegovi bili u Vojsci RS. On je bio u Blažuju, nakon čega je ušao u Sarajevo pod opsadom i priključio se odbrani grada. Poginuo je kao branitelj Sarajeva na Hrasnom Brdu. I bilo je još mnogo takvih primjera kada je borac bio u Armiji RBiH i borio se čak na istim linijama gdje su na drugoj strani bili najuži članovi njegove porodice. A bilo je i slučajeva kada su borci odlikovani ‘Zlatnim ljiljanom’ za svoje viteške podvige tokom odbrane BiH od agresije, a članovi njihove porodice su optuženi i osuđeni ratni zločinci. Nevjerovatne su to priče.”

(Saff/Magazin Stav)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *