FTV prikazala film o Arkanu, ni riječi da je bio ratni zločinac

Koliko samo poniženja mora pretrpjeti Bošnjak, i to u vlastitoj zemlji, i to ne samo u okupiranom njenom dijelu. Za naše poniženje i izbezumljivanje, po ko zna koji put, pobrinula se Federalna televizija.

U udarnom terminu ova televizija je prikazala dokumentarac o Željku Ražnatoviću Arkanu, ratnom zločincu, šefu Srpske dobrovoljačke garde, notornom kriminalcu i probisvjetu. Uvredljiva je postavka ovog filma. Iako bi se očekivalo da FTV ponudi priču o Arkanu u čijem fokusu bi bili njegovi pohodi na sela i gradove u BiH, u kojima je sa svojim „Tigrovima“ ubijao, silovao, protjerivao i pljačkao Bošnjake, srpski zločinac je prikazan kroz priču srbijanske produkcije, gdje je on tretiran samo kao kapitalac podzemlja a njegovo ubistvo kao događaj koji može doprinijeti dramaturgiji filma i njegovoj gledanosti.

Gledatelji u Bijeljini, Goraždu, Bihaću, Bužimu, Sarajevu, Sapni, Olovu, Tuzli su gledali dokumentarac koji je na neki način i prikrivanje njegove najznačajnije biografske crte. Priča o Arkanovom životu je nezamisliva bez tretiranja i osude njegovih ratnih zločina. Nije bilo scena iz Bijeljine gdje su njegove horde šutirale mrtve Bošnjakinje u dimijama. Sakrivena je i ona slika Arkanovih zlikovaca iz džamije koju su ove svinje u ljudskom obliku skrnavile. Zapostavljena je i Arkanova uloga u ubijanju Vukovara. Kakav li je bio osjećaj neke silovane Bošnjakinje dok je trajao ovaj omalovažavajući film? Dok roditelji ubijene djece Sarajeva sanjaju svoje najmilije, Arkanov sin im je filozofirao sa TV ekrana.

Da su Bošnjaci jedinstveni i u miru, ozbiljni u odbrani svog dostojanstva kao i u ratu, ovakvo omalovažavanje od strane medija kojeg plaćaju ne bi dozvolili. Dok se bura diže oko Facebook statusa, ovakve sramne epizode na javnom emiteru ostat će neprimijećene ili opravdane slobodom rukovodilaca iz RTV doma u Sarajevu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *