ZA SVE IMA PRVI PUT: Evo gdje će Željko Komšić proslaviti Dan nezavisnosti BiH

Radi se o prvoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bosanskoherceogvačkoj zajednici u Kanadi, što ovoj posjeti daje poseban značaj

Na poziv Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji ove godine obilježava 20 godina postojanja i Instituta za istraživanje genocida Kanada, a pod pokroviteljstvom bosanskohercegovačkih organizacija i zajednica u Kanadi, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić će boraviti u Kanadi početkom marta ove godine.

Upravo on će biti specijalni gost na Akademiji povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Radi se o prvoj posjeti Željka Komšića bh. zajednici u Kanadi, što ovoj posjeti daje poseban značaj.

Kanadski parlament je svijetu poslao jasnu poruku. Dan nezavisnosti je potpuno legalan i legitiman. Država BiH se neće podijeliti i uništiti. Kanada čvrsto stoji iza nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta jedinstvene i slobodne države BiH.

Kanada nizom odluka podržava državu BiH. Bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim dokumentima, genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi, Kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH, podržana je inicijativa za osnivanje Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, organizovana stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Winnipegu, genocid u BiH prezentiran Kanađanima i kanadskim univerzitetima, otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran projekat kojim je kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka.

Posebno je važno što kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH, Svjetski dan bijelih traka i 11. juli – Dan genocida u Srebrenici, navodi se u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

(SB/Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *