Organizacija Ante Pavelića koja je odgovorna za mnoge masovne zločine tokom Drugog svjetskog rata

Ustaše.
Prvo ime ustaškog pokreta bilo je Ustaša – Hrvatska revolucionarna organizacija, a od 1933. nosi ime Ustaša – Hrvatski revolucionarni pokret. Pokret je osnovan 7. januara 1929. godine u Italiji, dan nakon suspenzije Vidovdanskog ustava. Pokret je osnovao Ante Pavelić, koji je okupljao hrvatske nacionalističke emigrante u Italiji i Mađarskoj. Cilj pokreta bilo je stvaranje nezavisne hrvatske države, što je objavljeno u Načelima ustaškog pokreta 1. juna 1933. godine u Glavnom ustaškom stanu.

Tu je još stajalo da će u buduću hrvatsku državu ući i Bosna i Hercegovina, odbacivala se mogućnost da drugi narodi i države upravljaju Hrvatskom. Pokret je imao karakteristike izrazitog nacionalizma, šovinizma, antikomunizma, antisrpstva, antisemitizma, a u praksi i terorizma, budući da je pokret učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima među kojima se izdvaja atentat na kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine.

Pokret je radio na rušenju jugoslavenske države smatrajući da je to jedini način uspostavljanja nezavisne hrvatske države na temelju tobožnjeg historijskog prava i narodnosti. Pokret je djelovao uglavnom u Italiji pod kontrolom Mussolinijevih vlasti, a u aprilu 1941. godine postavljen je na čelo novoformirane hrvatske države kao marionetski režim. Ustaški režim odgovoran je za masovne zločine tokom Drugog svjetskog rata. Krajem rata doživio je slom ulaskom partizanskih jedinica u Zagreb, a mnogi članovi pokreta su bježali prema Austriji kako bi se predali Britancima i izbjegli partizansku osvetu. Mnoge je ipak osveta stigla, a neki su uspjeli pobjeći i skrivati se u Južnoj Americi, među kojima je bio i sam Pavelić. Kasnije je došao u Francovu Španiju i tamo je preminuo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *