HRVATSKI MEDIJI PIŠU DA JE UGROŽEN MIR U BIH: “Svaki rat počinje riječima”!

Svi vodeći mediji u Hrvatskoj pišu da je Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko izjavio kako otcjepljenje entiteta nije dopušteno te da bi pokušaj da se to učini s Republikom Srpskom doveo u pitanje mir u BiH, naglašavajući da je slično upozorenje uputio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene crte”, kazao je Inzko za regionalnu televiziju N1 komentirajući učestale prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako će RS krenuti putem osamostaljenja ukoliko ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz njegova sastava eliminirali strani suci, prenose hrvatski mediji, navodeći da je Dodik to ponovio i na sjednici parlamenta RS koji je u ponedjeljak zasjedao u Banjoj Luci na njegov zahtjev te da je pojasnio kako bi prvi konkretni koraci u otcjepljenju odnosno “RS-exitu”, kako ga je sam nazvao, mogli uslijediti u roku od dva mjeseca.

Toliko vremena Dodik je odlučio ponuditi Stranci demokratske akcije (SDA) da pristane na njegove zahtjeve kojim bi se izmijenio ustroj Ustavnog suda. Inzko je pak kazao kako će međunarodna zajednica insistirati na poštivanju Daytonskog sporazuma.

“Daytonom su zagarantirani suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Tu je i Ustav BiH. Prema Daytonskom sporazumu entiteti nemaju pravo na otcjepljenje”, kazao je austrijski diplomat, prenose hrvatski mediji.

Hrvatki mediji naglašavaju kako je Inzko podsjetio da je sadašnji ustroj Ustavnog suda sastavni dio Daytonskog sporazuma a ukoliko bi trojica stranih sudaca prestali biti u njegovom sastavu to bi onda značilo promjenu postojeće osjetljive ravnoteže.

Inzko koji je i konačni tumač Daytonskog sporazuma kaže kako bi u slučaju takvog scenarija bio nužan “Dayton 2”, te da je upozorio kako su sadašnje političke napetosti u BiH potencijalno opasne “jer svaki rat počinje riječima”.

Hrvatski mediji također pišu da je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u ponedjeljak kazao kako misli da stanje nije takvo da će se BiH ponovo morati braniti oružjem no također je ocijenio kako je sadašnja kriza krajnje ozbiljna.

“Ako sruše mirovni sporazum, srušit će mir. Ne dao bog ako se krene u takav jedan scenarij”, kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevsku televiziju Hayat.

Kazao je kako je problem u tome što i srpska i hrvatska strana traže izmjenu ustava po svojim mjerilima no SDA je odlučna ne popustiti pred ucjenama.

“Neka izvole… ući ćemo u krizu, a vidjet ćemo ko će najduže izdržati. Mi alternative nemamo. Ovdje treba tvrdo igrati”, kazao je Izetbegović, prenose hrvatski mediji, koji apostofiraju činjenicu da je Izetbegović ponovo pozvao predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da razmisli kamo ga vodi javno proklamirano savezništvo s Dodikom.

“Uporno upozoravam Čovića da ne ide u tom smjeru u kojem je išao Boban sa Karadžićem svojevremeno. Kada se sve završilo pola Hrvata u ovoj zemlji nije bilo a radi jedne lavirajuće politike koja je bila nedosljedna. Nepravično je staviti se u ovom času na stranu Dodika zbog Hrvata koje je on u RS-u pomnožio s nulom. Hrvati se tamo ni za što ne pitaju”, citiraju Izetbegovića hrvatski mediji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *