NIKŠIĆ UDARA NA DODIKA: „Očekujemo procesuiranje odgovornih za pokušaj rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, konačno je došlo vrijeme da…“

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine očekuje od pravosudnih organa države da konačno počnu raditi svoj posao, te da poduzmu konkretne mjere na podizanju optužnica i procesuiranju svih javnih dužnosnika koji pozivaju na podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine ili učestvuju u takvim aktivnostima blokiranjem i opstruiranjem rada državnih institucija, navode iz SDP-a

“Krajnje je vrijeme da se sa formalnih osuda pređe na konkretna djela u pravcu zaštite države od sinhronizovanih napada koje u posljednje vrijeme provodi SNSD i Milorad Dodik, uz očitu, pa i javnu, podršku susjedne Republike Srbije. Mi, u SDP BiH, smatramo nedupustivim da Ured Visokog predstavnika ne izvršava svoju ustavnu obavezu zaštite pravnog poretka Bosne i Hercegovine, za što na raspolaganju ima sve pravne mehanizme. Alternativa krizi i stalnim tenzijama jesu iskreni razgovori i rad u interesu građana u cijeloj Bosni i Hercegovini”, stoji u reakciji.

Zato očekuju, navode u saopćenju, da politički subjekti koji čine većinu na državnoj razini, gdje raspolažu pozicijama i resursima u izvršnoj vlasti, iznesu konkretan i jasan plan djelovanja na popravku ekonomske situacije u BiH, zapošljavanju, ostanku i povratku mladih, boljim penzijama i većom brigom za građane.

“To će biti najbolji odgovor svima onima koji, umjesto da se bave stvarnim svakodnevnim životnim problemima građana, planiraju blokade i nasrtaje na državu Bosnu i Hercegovinu. Sve inicijative koje budu usmjerene na zaštitu države, njenih institucija i suvereniteta dobit će punu i nedvosmislenu podršku kadrova SDP-a BiH na svim razinama. Posebno želimo naglasiti kako ovo nije sukob s građanima Republike Srpske koji su osuđeni na najniže penzije, nedostatak radnih mjesta, korupciju, nerazjašnjena ubistva i odlazak mladih tamo gdje ih neće kvalifikovati po tome kako se zovu i imaju li odgovarajuću člansku kartu. Njima se posebno želimo obratiti s molbom da ne nasjedaju na tobožnju brigu vlasti u RS za njihovu sudbinu. Obični građani nemaju nikakve štete, niti koristi, od toga što je Ustavni sud BiH donio odluku u vezi s poljoprivrednim zemljištem u RS. Nije to nikakva borba za interese RS već za interese nekoliko probranih tajkuna koji će sada teže ostvariti svoje interese”, navode iz SDP-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *