IZETBEGOVIĆ PRESJEKAO: “Ako se kriza nastavi, onda ćemo i mi imati svoje zahtjeve”

Predsjedništvo SDA na današnjoj je sjednici u Sarajevu razmatralo trenutnu političku situaciju u BiH, a po njenom okončanju novinarima se obratio lider te stranke Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo SDA pozvalo je visokog predstavnika da poništi odluke NSRS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim osuđenim ratnim zločincima. Također je pozvalo Tužilaštvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, da konačno počnu raditi svoj posao.

– Tužilaštvo BiH je dužno sankcionirati one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH i ne izvršavaju odluke Ustavnog suda. Tolerisanje protuzakonitih radnji također je protuzakonito djelo – kazao je Izetbegović.

Najavio je da će Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnesu odgovarajuće krivične prijave, prenose Vijesti.ba.

– Pozivamo članove VSTV-a da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije, zbog prisustva paradržavnom političkom skupu koji je organizirao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka BiH. Predsjednik VSTV-a je već odavno izgubio profesionalni kredibilitet i nedopustivo je da se takva osoba, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a uopće nalazi u pravosudnom sistemu, a pogotovo na čelu VSTV-a – ističe lider SDA.

Upućen je poziv i HDZ-u BiH da predlaganjem FBiH pokrene uspostavu izvršne vlasti u FBiH. Na taj će se način, navodi Izetbegović, omogućiti otvoren i iskren dijalog o izmjenama izbornog zakonodavstva, poštujući presude Evropskog suda za ljudska prava.

– Također očekujemo da HDZ ispravno procijeni aktuelni historijski trenutak i da se ne svrstava na stranu generatora krize – rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je istakao kako ne vjeruje da će doći do “Dejtona 2”,

– Ali naravno da, ako bi se ova kriza nastavila i jednostrani zahtjevi, onda bismo i mi imali svoje zahtjeve. Recimo u vezi s entitetskim glasanjem, sa statusom Srebrenice, s paritetima kojima nismo zadovoljni u konstruiranju vlasti – rekao je Izetbegović.

Upitan hoće li se sastati s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, predsjednik SDA kazao je da nema nikakvih sastanaka “dok ova blokada ne prestane”.

– Dakle, dok se drži pištolj na sljepoočnici, nema razgovora. Neka prestanu s blokadama, neka se život nastavi. Jer evo, iz jedne krize smo u roku od mjesec-dva dana ušli u drugu voljom Milorada Dodika. Nećemo na takav način funkcionisati. Neka prestanu s blokadom sistema i razgovarat ćemo – jasan je bio Izetbegović.

Pitanje je bilo i smatra li da će politička kriza, ukoliko se nastavi, utjecati i na donošenje budžeta za 2020. godinu.

– Utjecat će na sve, i to je problem koji gospodin Milorad Dodik nije uzeo u obzir. Dakle, da će RS i građani u RS-u teže podnijeti ono što slijedi ako se ovako nastavi – da neće biti budžeta, da neće biti kredita, da će se usporiti izgradnja, da neće biti nekih vodovoda u Bijeljini… – odgovorio je Izetbegović.

Kako je naveo, smanjit će se napredak u smislu povećanja broja zaposlenih.

– Napravili smo nekih 110.000 novozaposlenih u zadnjih pet godina. Čemu prekinuti takve stvari? Sad će i turisti manje da dolaze u ovu zemlju. To se neće desiti našom, već njegovom voljom – rekao je Izetbegović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *