MAJKA DJEVOJČICE NAPADNUTE U SREBRENICI: “Moja kćer se sva tresla od straha kada je došla kući”

Juče je u poslijepodnevnim časova Policijskoj stanici u Srebrenici prijavljen slučaj verbalnog napada na učenicu bošnjačke nacionalnosti koja pohađa nastavu u JU „Prva osnovna škola“ Srebrenica. Majka učenice, Lejla Suljić, incident je prijavila i Centru za socijalni rad i direktoru JU „Prve osnovne škole“. Majka napadnute učenice najavljuje da će se, ako se ovaj slučaj hitno ne razriješi, obratiti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Takođe kaže da je desetak učenika srpske nacionalnosti vrijeđala djevojčicu na vjerskoj osnovi, odnosno zato što je nosila hidžab. Dječaci su se razišli kada su ugledali policijske službenike.

“Dok je bila na turniru njih 15 su je provocirali, prvo u sali, u školi. Cijelo vrijeme su je prozivali zbog imena i hidžaba. Nakon završene nastave ona je izašla, krenula kući, oni su je sustigli – njih 10-15 dječaka iz 8. i 9. razreda. Išli su ispred nje i spominjali su njenu maramu i njeno ime. Ona nije do sad doživjela tako nešto. Sačekala ih je da prođu i onda je srela drugaricu koja ju je dovela kući u takvom stanju da se sva tresla od straha plačući”, isprijačala je majka učenice, Lejla Suljić.

Direktor osnovne škole, Dragi Jovanović, demantovao je da se incident dogodio u prostorijama osnovne škole, ali u ovom trenutku trenutku ne želi da daje izjave za medije. Članovi Islamske zajednice ne žele da se izjašnjavaju dok se ne utvrde činjenice.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, osudila je ovaj incident i izjavila da ne podržava nijedan vid rasne, nacionalne i vjerske diskriminacije, te da će o tome razgovarati sa načelnikom opštine Srebrenica i direktorom osnovne škole prilikom posjete ovoj opštini koja je zakazana u utorak, 25. februar.

Takođe, iz srebreničke policije su kazali kako preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja.

“Ova slučaj je prijavljen policijski stanici i po prijavi su postupili policijski službenici. Nakon toga je obaviješten dežurni tužioc Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem svih mjera i radnji u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja”, kazao je Miljan Bobar, porparol MUP-a RS.

(N1 / SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *