ŠPIJUNIRAJU VAS SVAKODNEVNO, A DA POJMA NEMATE: Evo kako otkriti ima li u vašoj blizini onih koji žele znati sve o vama…

Ako uređaj koji vas špijunira nudi mogućnost prekida prikupljanja podataka ova će vam aplikacija pomoći

U timu istraživača sa Sveučilišta Carnegie Mellon koji stoji iza aplikacije Internet of Things Assistant tvrde kako njihov uradak može otkriti pametne uređaje u vašoj blizini i špijunirati ih. Dostupan je za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS.

Kao primjere su naveli javne nadzorne kamere s tehnologijom prepoznavanja lica i scena, Bluetooth farove kojima vas prate u trgovačkim centrima, pametna kućna zvona i zvučnike…

IoT Assistant ih može otkriti i doznati kakve podatke skupljaju o vama. Ako uređaj koji vas špijunira nudi mogućnost prekida prikupljanja podataka ova će vam aplikacija pomoći da to i upogonite.

Doduše, i sama aplikacija vas na određeni način špijunira. Naime, financirana je sredstvima iz programa Brandeis agencije DARPA pa američki državni službenici imaju pristup prikupljenim podacima kako bi, navedeno je u opisu politike zaštite privatnosti, ‘osigurali zaštitu ispitanika’, piše Gizmodo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *