ČOVIĆ JAVNO OPTUŽIO TUĐMANA: “Herceg-Bosna je nestala da bi Hrvatska ostala u današnjim granicama”!

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, u govoru povodom 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji, kazao je, između ostalog, da je nikad prežaljena “Herceg Bosna” morala biti ugašena da bi susjedna Hrvatska bila cijela

“Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli s tri republike, jedni su predstavljali srpski narod, drugi bošnjački i treći je bila Hrvatska republika Herceg Bosna. Iz Daytona se vratilo s jednom republikom i jednom federacijom. Nestala je Republika Herceg Bosna. Moramo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama”, ustvrdio je Čović zahvalivši Vladi Andreja Plenkovića na pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i zaštiti njegovih interesa.

Čović je naglas rekao ono o čemu se već dulje vremena šapuće po hrvatskim političkim kuloarima: da je Franjo Tuđman, pod pristiskom Zapada, “prodao” bh. Hrvate i njihovu paradržavnu tvorevinu, kako bi zauzvrat dobio podršku Zapada za vojnu akciju “Oluja” kojom je dotadašnja Hrvatska iz dva dijela ponovo postala cijela.

O tome je svojevremeno pisao i mostarski novinar Zoran Krešić, inače jako blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću.

“Nekoliko sam puta, nedugo nakon rata, razgovarao s američkim diplomatima s oznakama “on deep background”, a jednom prigodom čak i s jednim od tvoraca Daytonskog sporazuma Richardom Holbrookeom. Na moj naivni upit zašto ste ukinuli hrvatski entitet u BiH Herceg-Bosnu, odgovor je bio da to je odlučio predsjednik Franjo Tuđman. Čak sam se “drznuo” reći kako Tuđman nije bio predsjednik Hrvata u BiH, odgovor je bio: – Pa i vaši su se vođe s time složili. Nisam postavio treće pitanje!” napisao je svojevremeno, Zoran Krešić u Večernjem Listu.

Krešić je ustanovio da je tek po okončanju bošnjačko-hrvatskog sukoba, RH mogla posve osloboditi svoj teritorij.

“Zbog toga je već u septembru 1993. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić poslao prve poruke bošnjačkom šefu diplomacije Harisu Silajdžiću da okončaju rat. Čak su i iz Vatikana stizala upozorenja da se okonča rat između Bošnjaka i Hrvata. A to je podrazumijevalo i stapanje Herceg-Bosne s tadašnjim prostorom pod nadzorom Armije BiH, što se tadašnjem hrvatskom vodstvu u BiH činilo ravno samoubojstvu”. napisao je Krešić.

Krešić kaže da je “Herceg-Bosni” presudio Tuđman, i da se s tim planom nije složio tadašnji predsjednik “Herceg-Bosne” Mate Boban, koji je zbog toga i odstupio s dužnosti.

Krešić piše da je ukidanje “Herceg-Bosne” poslužilo nizu pobjedničkih vojnih operacija. Najprije akcije Cincar i oslobađanja Kupresa, zatim zajedničkih operacija Hrvatske vojske i HVO-a Zima ‘94., zatim operacija Skok 1 i Skok 2, kojima je doslovno s bosanskohercegovačke strane stvorena stupica za tzv. SAO Krajinu. Završna operacija za oslobađanje Hrvatske bila je Oluja u ljeto 1995. godine kada su ponovno zajedno postrojbe HV-a i HVO-a sudjelovale u slamanju pobune u Hrvatskoj.

Tuđman je u Daytonu predvodio pregovore u ime RH, ali i bh Hrvata. Tuđman je u Daytonu samo verificirao ono o čemu se ranije dogovorio sa Slobodanom Miloševićem i zapadnim diplomatama: da Srbi dobiju pola BiH, a da zauzvrat odustanu od svoje paradržavne tvorevine u Hrvatskoj.

U toj trgovini bh. Hrvati su bili tek sitan kusur.

(Sl.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *